POSIPA SE PEPELOM ZBOG BOMBI NA SRBIJU, ŽALI ZBOG PRIZNANJA KOSOVA: Iz Vašingtona stiglo pokajanje za nepravdu nanetu našem narodu!

Autor:

Vesti

16.04.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši funkcioner Stejt departmenta Morton Halperin priznao da je prekršena rezolucija UN i prevaren Savet bezbednosti

POSIPA SE PEPELOM ZBOG BOMBI NA SRBIJU, ŽALI ZBOG PRIZNANJA KOSOVA: Iz Vašingtona stiglo pokajanje za nepravdu nanetu našem narodu!

Foto: Tanjug/Emil Vas, Profimedia Joyce Naltchayan Afp, Tanjug/ Vladimir Pori, profimedia

Priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije 2008. bilo je greška i kršenje rezolucije UN. Ovo priznanje, sa zakašnjenjem od 16 godina, stiglo je iz Vašingtona, iz usta bivšeg direktora za političko planiranje u Stejt departmentu Mortona Halperina. Poručio je i da žali zbog te odluke, naročito imajući u vidu sukob u Ukrajini.

NAKNADNA PAMET

Halperin je samo još jedan u nizu nekadašnjih zvaničnika kojima je proradila naknadna pamet u vezi s odlukama kojima je u protekle tri decenije naneta šteta našem narodu i Srbiji. To je ujedno i potvrda da su učestvovali u kršenju međunarodnog prava samo zarad pukih interesa i pozicija.

Halperin je komentarisao paralele između Kosova i Krima, koji je Rusija anektirala 2014.

- Dogovor je bio da Kosovo bude pod nadzorom Saveta bezbednosti UN i da njegova budućnost bude određena kroz pregovore, u koje bi trebalo da budu uključeni Srbi i Albanci. Taj dogovor bi onda trebalo da prihvati Savet bezbednosti UN. Odluka o priznanju nezavisnosti Kosova bila je kršenje rezolucije UN. Žalim zbog te odluke - kazao je Halperin, koji je bio aktivan u administracijama predsednika SAD Ričarda Niksona, Bila Klintona, koji je naredio bombardovanje Srbije, i Baraka Obame.

Politički filozof Dragoljub Kojčić ukazuje za Srpski telegraf da postoji mnoštvo slučajeva gde su se učesnici u donošenju odluka, rezolucija ili čak ratnih operacija protiv naše države i naroda pokajali i davali izjave suprotne njihovim misijama na Balkanu, ali tek nakon što su napustili funkcije.

ISKLJUČENA SAVEST

- To pokazuje da su članovi različitih misija koje su se suprostavljale Srbiji i Srbima bili pod imperativnim diktatom svojih nalogodavaca i da su tada, uglavnom, isključivali savest zarad interesa i pozicije. Za nas je bitno to što možemo da prepoznamo istorijsku prolaznost svih odluka čije smo žrtve bili i da nastavimo da gradimo principijelno našu politiku upravo na temeljima istine, pravde i međunarodnog prava, koji su svi prekršeni u proteklih 30 godina na štetu naše zemlje - kaže Kojčić.

Marinković: Jasno se vidi ruka "duboke države"

Osnivač Kongresa Srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković ocenjuje za Srpski telegraf da je očigledno da mnogi zaposlenici Stejt departmenta tek posle završetka profesionalnog angažovanja počnu da govore o realnoj situaciji.

- To jasno govori o prisustvu jake "duboke države", posebno u velikim i moćnim zemljama, gde je vrlo teško pojedincima da se izbore protiv utvrđene političke i diplomatske agende. Posebno se to vidi u odnosu prema zemljama u razvoju, koje ne mogu da se suprotstave. Svakako je pozitivno to što im posle određenog vremena proradi savest - kaže Marinković.

Srđan Graovac: Sad im se greška obija o glavu

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da pojedinci na zapadu uočavaju katastrofalnu grešku, koju su napravili priznanjem lažne države Kosovo.

- Da nisu to učinili, oni bi sad imali više moralnog kredibiliteta da mobilišu širok krug saveznika u svetu protiv Rusije. Naravno da je sad mali broj lidera u svetu spreman da sledi zapadnu politiku jer je generalno licemerna. Ta naknadna pamet najčešće se javlja kod ljudi koji više nisu na funkcijama, pa mogu samostalno da iznesu svoje stanovište - kaže Graovac.

GENERAL MEKENZI: U SREBRENICI NIJE BIO GENOCID

Nepravdu nanetu srpskom narodu priznala je i Helena Ranta (62), finski forenzičar i član međunarodne komisije koja je istraživala događaje u selu Račak uoči NATO bombardovanja. Ona je tada izjavila da se desio zločin protiv čovečnosti. Međutim, u biografiji 2008. navela da je to učinila pod pritiskom Amerikanca Vilijama Vokera i finske vlade, a da je OVK svoje teroriste poginule u borbi obukao u civilnu odeću, a zatim pozvao posmatrače.
Kanadski general i nekadašnji komandant Unprofora u BiH Luis Makenzi je tek 2019. objasnio da u Srebrenici nije počinjen genocid, a da je oslobađanje Nasera Orića u Hagu sramotno. On je istakao i da je NATO agresija na Srbiju 1999. bila ogromna greška.

- Na Kosovu je bio unutrašnji obračun legitimnih snaga bezbednosti s teroristima koje je američka PR kompanija proglasila za borce za slobodu. Ista ta agencija prethodno se uvežbala, ratujući za bosansku vladu protiv Srba - rekao je Mekenzi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Nikola

16.04.2024 20:26

jel treba da ga izljubimo zbog toga? pa sto onda ne povuce priznanje