JURILI HANTERA, ISTERALI VUKA! Svi detalji velike afere o kojoj bruji Srbija: ZA KOGA ZAISTA RADI JEREMIĆ?!

Autor:

Vesti

12.02.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mediji u Vašingtonu pišu da su u istrazi Kongresa o sinu predsednika SAD isplivali i detalji o srpskom opozicionaru, kao i zvaničniku Pentagona koji je kosovski lobista.

JURILI HANTERA, ISTERALI VUKA! Svi detalji velike afere o kojoj bruji Srbija: ZA KOGA ZAISTA RADI JEREMIĆ?!

Foto: Tanjug/AP, ATAImages

Zaklinje se u Rusiju i odbranu Kosova, uz podršku Moskve, a, u stvari, jedino ga zanimaju funkcije i dolari. I nije bitno s koje su strane...

Američki mediji objavili su da je istraga nadzornog komiteta Predstavničkog doma Kongresa o Hanteru Bajdenu, sinu šefa Bele kuće, pokazala da je Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, nudio novac Bajdenu mlađem, ali i uticajnom kosovskom lobisti iz Pentagona, ne bi li mu pomogli da dođe do čelne funkcije u UN.

Sajt Vašington fri bikon prvi je objavio priču, koju je odmah preneo i Njuzmaks, da je u vreme dok je Džo Bajden bio potpredsednik SAD njegov sin Hanter zatražio od visokog savetnika Bele kuće da pomogne Jeremiću u kampanji (nazivaju ga srpskim biznismenom, očigledno ne bez razloga) za prvog čoveka UN. U tekstu se konstatuje i da su veze sina američkog predsednika s bivšim srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem privukle pažnju nadzornog komiteta Predstavničkog doma Kongresa. Piše i da je Hanter Bajden naveo savetnika za nacionalnu bezbednost tadašnjeg potpredsednika Džoa Bajdena kao osobu koja treba da pomogne kampanju njegovog srpskog poslovnog partnera da postane generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Vukova veza sa Meksikancima

Republika

Foto: ATAImages

Vuk Jeremić

Vašington fri bikon piše da se Hanter Bajden 2014. prvi put sreo s Jeremićem dok je ovaj imao ključnu ulogu u meksičkoj državnoj energetskoj kompaniji "Pemeks", a mlađi Bajden bio u upravi "Burisma holdings", ukrajinskoj energetskoj kompaniji, poznatoj po skandalima. Mejlovi iz Hanterovog laptopa pokazuju da su njih dvojica razgovarala o uspostavljanju partnerstva između dve kompanije.

TAJNE IZ LAPTOPA

- Mejlovi iz laptopa Hantera Bajdena pokazuju da je on u julu 2016. organizovao sastanak Vuka Jeremića i Kolina Kala, zvaničnika Pentagona, koji je u to vreme bio savetnik za nacionalnu bezbednost Džoa Bajdena. Jeremić, bivši srpski ministar spoljnih poslova, u to vreme je pokušavao da pridobije američku podršku u predstojećem glasanju za generalnog sekretara UN. Jeremić je naveo da je Kal obećao da će se raspitati o tim izborima - navodi Vašington fri bikon.

Nakon izbora Džoa Bajdena za predsednika SAD Kal je preuzeo novu funkciju u Pentagonu, gde je u oktobru 2021. ugostio Armenda Mehaja, ministra odbrane vlasti u Prištini, kojem je u objavi na Tviteru "zahvalio na pomoći Kosova u prebacivanju ugroženih Avganistanaca u SAD i druge NATO zemlje". Jeremić je prošle nedelje u svojstvu predsednika Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) na predavanju u Diplomatskoj akademiji u Beču izjavio da bi prihvatanje francusko-nemačkog plana bilo "političko samoubistvo za bilo koga iz Srbije ko bi se usudio da potpiše takav sporazum" jer bi to, prema Jeremićevom mišljenju, praktično značilo priznavanje takozvane države Kosovo. A da mu je uspelo lobiranje kod Amerikanaca i Hantera Bajdena, kojem je u zamenu za pomoć oko izbora za genseka UN ponudio dobru zaradu od kineskih poslovnih partnera, Jeremić bi bio glavni zagovornik ne samo usvajanja francusko-nemačkog plana već i priznanja lažne države.

Šta se desilo

Republika

Foto: Tanjug/AP

Hanter Bajden

- 1. decembra 2015. Jeremić se obratio Hanteru Bajdenu i njegovom saradniku Eriku Šverinu u vezi sa sastankom sa Je Đjanmingom, tadašnjim šefom "CEFC Čajna enerdži", za koju Vašington fri bikon navodi da je u to vreme angažovala Jeremića kao konsultanta

- Mlađi Bajden u julu 2016. organizovao sastanak Vuka Jeremića i Kolina Kala, zvaničnika Pentagona koji je u to vreme bio savetnik za nacionalnu bezbednost t tadašnjeg potpredsednika Džoa Bajdena

- Nakon izbora Džoa Bajdena za predsednika SAD Kal je preuzeo novu funkciju podsekretara ministarstva odbrane za politička pitanja i u Pentagonu ugostio Armenda Mehaja, ministra odbrane vlasti u Prištini

- Hanter Bajden 2017. ušao u unosan poslovni odnos s kineskom kompanijom

- Republikanski kongresmeni koji čine većinu u nadzornom komitetu i celom Predstavničkom domu prošlog petka su zatražili od mlađeg Bajdena da iznese detalje oko konsultantskog aranžmana vrednog pet miliona dolara koji je imao u "CEFC Čajna enerdži", kao i oko zarade od milion dolara, koju je dobio za lobiranje u ime Patrika Hoa

MILIONSKA ZARADA

Vašington fri bikon navodi i da se 1. decembra 2015. Jeremić obratio Bajdenu i njegovom saradniku Eriku Šverinu u vezi sa sastankom sa Je Đjanmingom, tadašnjim šefom "CEFC Čajna enerdži" (kineski energetski koncern), za kojeg američki sajt navodi da se sumnja da je bio povezan s obaveštajnom službom u Pekingu.

- Uveren sam da iz ovoga mogu da se izrode mnogi zanimljivi projekti - napisao je Jeremić, za kojeg Vašington fri bikon navodi da je u to vreme radio kao konsultant za "CEFC Čajna enerdži".

Navodi se i da je Hanter Bajden 2017. ušao u unosan poslovni odnos s tom kineskom kompanijom. Republikanski kongresmeni koji čine većinu u nadzornom komitetu i celom Predstavničkom domu prošlog petka su zatražili od mlađeg Bajdena da iznese detalje oko konsultantskog aranžmana vrednog pet miliona dolara koji je imao u "CEFC Čajna enerdži", kao i oko zarade od milion dolara koju je dobio za lobiranje u ime Patrika Hoa, zbog mita kasnije osuđenog funkcionera "CEFC Čajna enerdži", povezanog sa Jeremićem.

- Vuk Jeremić je bio povezan s poslovnim dilovima Hantera Bajdena i verovatno ima ključne informacije - kazao je za Vašington fri bikon Džejms Komer, republikanski kongresmen koji predsedava nadzornim komitetom Predstavničkog doma.

U mejlovima slao zagrljaje Hanteru i žalio mu se da ga prate

Iz mejlova procurelih iz Hanterovog laptopa vidi se da je Jeremić imao prisan odnos s mlađim Bajdenom, pa je u jednom od mejlova uputio "velike zagrljaje iz Beograda" njemu i saradniku Šverinu. U drugom mejlu Hanter Bajden poziva Jeremića da se sastanu i pričaju uživo, ali ovaj odgovara da je to "pomalo delikatno" pošto veruje da da ga nadzire neka od drugih zemalja P5, što je izraz koji se koristi za pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, a to su Kina, Francuska, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Srpski telegraf imao je uvid u zvanično pismo koje je Komer u ime Kongresa 8. februara ove godine uputio Hanteru Bajdenu sa zahtevom da tom komitetu dostavi svu komunikaciju koju je imao sa nizom osoba, uključujući Jeremića. Komer u pismu navodi da će mlađi Bajden, u slučaju da sakrije ili uništi neki od dokumenata, odgovarati u skladu sa krivičnim zakonikom SAD.

Vuk Jeremić nije odgovorio na pitanja našeg lista poslata putem Narodne stranke.

Matić: Pitanje za koga je Jeremić zaista radio

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Marko Matić

Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije, izjavio je za Srpski telegraf da, iako je sama po sebi skandalozna činjenica da je Jeremić zarad ličnih interesa imao poslovne odnose s američkim lobistima i vrhom tamošnjeg establišmenta, lider Narodne stranke mora javnosti Srbije da objasni prirodu i detalje tih poslova.

- Šta je bila cena tog lobiranja i koja su očekivanja bila njegovih lobista u slučaju da je ova šema uspela? Takođe, znamo da je za istu namenu Jeremić dobio i više od deset miliona evra od lobista povezanih s Kinom i njenim poslovnim krugovima. Postavlja se pitanje za koga je on zaista radio i gde je u tim svojim igrama štitio interese Srbije? Gde su se u tim njegovim poslovnim kombinacijama nalazili Kosovo, naš suverenitet i naši nacionalni interesi - naveo je Matić.

On je dodao da je jasno da Jeremića ni tada, baš kao ni sada, nije previše bilo briga za građane Srbije i njihovu budućnost već je isključivo gledao kako da napuni svoje džepove, u čemu je jedino i uspeo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (38)

Loading
Sara

12.02.2023 21:17

Jednom izdajnik, uvek izdajnik! Jeremić bi prodao KiM za šaku dolara

Sanja

12.02.2023 21:18

Kune se u Rusiju a ne gadi se na dolare…I ko da veruje Jeremicu ?!

Jovana

12.02.2023 21:19

Počele su da isplivavaju afere…polako ko zna šta ćemo još saznati o Jeremiću !

Sasa

12.02.2023 21:21

Dobro je da narod ne može da prevarinovaj Jeremic jer da je dobio vlast KIM bi davno prodao