OVO JE ZAMKA KOJU PAKUJU SRBIJI: Otkrivamo šta nas čeka ako ne budemo pametni i složni

Autor:

Vesti

11.02.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok Hil poručuje da kosovski čvor treba što pre da se rasplete, Harčenko kaže da će se to desiti tek nakon rata u Ukrajini.

OVO JE ZAMKA KOJU PAKUJU SRBIJI: Otkrivamo šta nas čeka ako ne budemo pametni i složni

Foto: Tanjug/AP

Esklacija rata u Ukrajini, do koje će doći za pet-šest meseci, odraziće se na Srbiju kroz triput snažnije pritiske po pitanju Kosova, u prevodu, bukvalno ćemo se naći između čekića i nakovnja, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

A da su njegove strepnje i te kako opravdane, sugerišu dijametralno suprotne poruke ambasadora SAD i Rusije, kojima nas pozivaju da se privolimo njihovom carstvu, ali, kako je istakao predsednik Srbije, naša zemlja će poslušati samo sebe - niti nam se negde žuri niti imamo vremena za čekanje.

IZJAVE AMBASADORA

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ/Tanjug/R. PRELIĆ

Aleksandar Bocan-Harčenko i Kristofer Hil

KRISTOFER HIL:

- Niko ne voli da nekome uvede sankcije, ali deo toga je potreba za solidarnošću i zajedničkom svrhom. Srbija treba da odluči. Ona se dugo suprotstavljala sankcijama Rusiji, ali to vreme sada ističe, i treba da uradi ono što je u njenom interesu. Ono što Srbija treba i želi da uradi jeste da se priključi EU.

Aleksandar Bocan-Harčenko:

- Kosovsko pitanje biće rešeno u drugim geopolitičkim uslovima, koji će nastati nakon okončanja sukoba između zajedničkog Zapada i Rusije. U sadašnjim geopolitičkim uslovima nije moguće dugoročno rešenje za neka otvorena regionalna pitanja, pa ni za Kosovo i Metohiju.

MEĐU RETKIMA

Republika

Foto: ATAImages

Aleksandar Vučić

Komentarišući poruke ambasadora SAD i Rusije (Kristofer Hil je kazao da je Srbija pokazala političku hrabrost da se promeni i da treba da prihvati svoju evropsku sudbinu, dok je Aleksandar Bocan-Harčenko kazao da će status Kosova biti definisan u drugačijim uslovima, po završetku sukoba u Ukrajini), Vučić je u petak uveče konstatovao:

- Jedan kaže požurite, drugi kaže čekajte.

Na pitanje koga ćemo poslušati predsednik Srbije je istakao:

- Sebe. Neću da vam kažem šta, ali sebe, niti nam se negde žuri niti imamo vremena za čekanje, to je moj odgovor svima.

Predsednik zemlje je potom rekao da idemo u potpuni haos kad je u pitanju rat u Ukrajini.

- U toj poziciji Srbija će biti između čekića i nakovnja u svakom smislu. Teško za nas ko god da pobedi - zaključio je Vučić i dodao da Srbija pripada retkima koji govore o miru.

U KONTINUITETU

Republika

Foto: youtube.com/Novo jutro

Dejan Miletić

Politički analitičar Dejan Miletić podseća da je Balkan tinjajuće žarište, gde SAD i Rusija imaju svoje interese:

- To je u kontinuitetu igra koja se igra između tih sila. Za SAD je jedina prepreka da nas pridobije srpski narod, koji je očišćen tokom devedesetih. S druge strane Rusija, baš u tome što smo bili devastirani od Zapada, vidi šansu da to naše nezadovoljstvo pretoči u svoj interes, da dobije podršku i zakuva čorbu u regionu. Država Srbija je to prepoznala, gledamo da svojom konstruktivnom politikom prema svima razoružamo jastrebove koje bi uveli ovaj region u nestabilnost.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je jedini garant snažne Srbije predsednik Vučić, te da je to razlog što ga napadaju i spolja i iznutra.

- Nikome, osim Srbima, ne odgovora jaka Srbija. A jedini garant snažne Srbije je Aleksandar Vučić. To je i ključni razlog što ga napadaju kombinovano spolja i iznutra. Dužnost svih patriota je da stanu uz njega u ovim, za Srbiju, veoma izazovnim vremenima - poručio je Rajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Rastko

12.02.2023 08:57

VEĆ PREPOZNATA STVAR ...