PUTIN BI ZA 4 DANA RAZORIO UKRAJINU: Kako bi izgledao mogući vojni sukob Moskve i Kijeva

Autor: N. V. - B. K.

Vesti

05.02.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin bi za samo četiri dana razorio sve borbene linije ukrajinske vojske, a NATO, ne da neće, već ne sme da uđe u sukob s Rusijom zbog Ukrajine.

PUTIN BI ZA 4 DANA RAZORIO UKRAJINU: Kako bi izgledao mogući vojni sukob Moskve i Kijeva

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska nišani teritoriju Putinove zemlje

Ovo bi, u najsažetijem obliku, mogao da bude zaključak hirurški precizne analize scenarija mogućeg sukoba Rusije i Ukrajine, koju je još pre četiri godine sačinio sada pokojni Miroslav Lazanski. On je, podsetimo, bio najbolji vojni analitičar s ovih prostora, a verovatno i šire, dugogodišnji novinar Politike i ambasador Srbije u Moskvi. Na tom mestu ga je i zatekla iznenadna smrt.

IZVIĐAČKE PATROLE

U svakom slučaju, Lazanski je u analizi još 2018. do detalja razradio sve faze mogućeg vojnog konflikta Rusije i Ukrajine. Kako je predvideo, sve bi počelo napadom ukrajinske vojske na teritorije Luganska i Donjecka, koje pod kontrolom drže proruski žitelji Ukrajine.

Republika

Foto: Tanjug/AP/youtube.com/printscreen

Putinov PVO sistem S-400

Četiri faze sloma Ukrajine

1. Udari ruskih raketa iskander po strateškim ciljevima

2. Višecevni bacači smerč oru borbene linije protivnika

3. Jurišni helikopteri uz podršku aviona desetkuju neprijatelja

4. Deset brigada osvaja teritoriju po dubini

- Pretpostavimo da Ukrajina izvrši snažan vojni udar na Donbas i na Krim i da Rusi moraju da uđu u rat. Dakle, odgovor Rusa počinje udarima "Iskandera" i avio-naletima na štabove, čvorišta veze, na aerodrome, skladišta goriva i municije, na "parkinge" tehnike po celoj dubini rasporeda ukrajinske vojske. Rusi bi u borbu uključili moderna sredstva za radio-elektronsku borbu poput sistema "Avtobaza", a istovremeno bi višecevnim raketnim bacačima smerč preoravali prve borbene linije Ukrajinaca - analizira Lazanski.

On je ocenio da bi istovremeno napred krenule mehanizovane izviđačke patrole, odnosno deset brigada moćne ruske armije.

Zašto NATO ne sme da se uključi

Lazanski je objasnio i zašto se NATO ne bi direktno uključio u sukob na stranu Ukrajine.

- Na ekranima radara tomahavci izgledaju kao nosači nuklearnog oružja. Ako bi samo jedan tomahavk pogodio neki veliki grad u Rusiji, automatski bi usledio odgovor. A ako bi na krstarećim raketama bile atomske bojeve glave, sukobljene strane bi se našle pred neizbežnom razmenom strateških nuklearnih udara. Upravo zato NATO i SAD neće ulaziti u rat s Rusijom zbog Ukrajine - proročanski je napisao Lazanski.

- To bi mogla da budu odeljenja s oklopnim transporterima, ali i pojačane grupe sa od dva do tri tenka ili od dva do pet borbenih vozila pešadije. Njihov zadatak bio bi da otkriju maršrute kretanja protivničkih taktičkih grupa na udaljenostima 75-100 kilometara. Pokrete tih patrola pratili bi udarni helikopteri, a zadatak bi im bio i da unište protivničke patrole i da opipaju prve linije protivnikove odbrane ili samo otkrivanje pokreta protivnikovih osnovnih snaga - naveo je Lazanski.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Ruski vojnici

Stoltenberg strepi: Rusija poslala 30.000 vojnika i su-35 u Belorusiju

Generalni sekretar NATO Stoltenberg izjavio je da je Rusija premestila oko 30.000 vojnika i vojne opreme u Belorusiju prethodnih dana, što je najveće raspoređivanje ruske vojske u tu zemlju od kraja Hladnog rata.

- U raspoređivanje su uključeni specijalna jedinica Specnac, borbeni avioni su-35, dualni raketni sistem "Iskander" i protivvazdušni sistem S-400 - naveo je Stoltenberg i dodao da će sve ovo biti kombinovano s ruskim godišnjim nuklearnim vežbama.

Vojni analitičar je podsetio da je od Luganska do Severodonjecka, ključne granice zone Sever, samo 60 kilometara:

- To znači da bi najisturenije ruske jedinice već do kraja trećeg dana obišle Svatovo i Slavjansk. Četvrtog dana bi se rat već preneo u Harkovsku i Dnjepropetrovsku oblast. Prva i druga linija ukrajinske odbrane bile bi probijene po celoj dubini. Njihove najisturenije brigade bile bi, praktično, razbijene i lišene teške tehnike. Zato bi preostale ukrajinske jedinice bile prinuđene da pređu na stacionarnu odbranu, tamo gde bi se zatekle.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Vojska Rusije

Peskov: Opasna greška Blumberga

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da pogrešna objava agencije Blumberg o navodnom početku invazije Rusije na Ukrajinu govori o opasnosti od agresivnih izjava SAD i prestonica Zapada i kako takve poruke mogu da imaju nepopravljive posledice. Ruske agencije prethodno su prenele da je američka agencija Blumberg objavila vest "Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu" na svom sajtu, a da je potom priznala da je u pitanju greška i povukla vest.

SLABA VAJDA

Lazanski je naveo i šta bi u takvoj situaciji uradili Ukrajinci.

- U borbu bi ubacili svu svoju raspoloživu avijaciju s udaljenih aerodroma. Pre svega, s aerodroma na zapadu Ukrajine. Ali ni Rusi ne bi sedeli skrštenih ruku. Zato bi već u prvim danima operacije po svakom od tih aerodroma svoj posao odradile rakete s kopna i one koje nosi avijacija. Naravno, ni Ukrajinci im ne bi ostali dužni. Aerodromi, transportna čvorišta, mostovi i sve ključne tačke ruske vojske uz front bili bi podvrgnute masovnim udarima. Od tog momenta počinje nezaustavljiva eskalacija sukoba jer onaj ko u tome zakasni, taj garantovano gubi rat. Vojni poraz dovodi do opšte političke krize na strani poraženog, koja dovodi i do smene vlasti - ocenio je 2018. Lazanski, koji je preminuo u avgustu prošle godine.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading