SAJAM U VERONI: Vina "Open Balkana" otvorila vrata Italije!

Autor:

Vesti

07.04.2023

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo 100.000 posetilaca sajma vina u Veroni koji je održan od 2. do 5. aprila imalo je po prvi put priliku da se upozna i proba više od 250 različitih vina iz Severne Makedonije, Albanije i Srbije.

SAJAM U VERONI: Vina "Open Balkana" otvorila vrata Italije!

Foto: PKS

U organizaciji Privredne komora Srbije na ovom najvećem italijnaskom sajmu vina, gosti, kupci i distributeri vina mogli su da se upoznaju sa 100 vinarija zemalja Open Balkana na impresivnom štandu sajma vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana”.

Sajam vina Open Balkan prvi put je organizovan prošle godine u Beogradu, a ove godine sredinom novembra u srpskoj prestonici biće organizovan i drugi sajam “Vine vision Open Balkan.”

Štand naših vina u Veroni posetili su lideri Albanije, Severne Makedonije i Srbije Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Aleksandar Vučić u društvu ministra spoljnih poslova Italije Antonija Tajanija i predsednika regije Veneto Luke Zaia.

Ministar Tajani rekao je da Italija želi da Zapadni Balkan bude punopravni član EU i da je sajam u Veroni važan događaj ne samo za italijanska vina, već i za zemlje Zapadnog Balkana odakle dolazi dobro vino.

- Piti vino nije samo gastronomija, već naš identitet. Sedeti uz dobro vino znači i više prijatelja - poručio je Tajani.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je sa domaćinima iz Verone dogovorio da će na sajmu vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana” u novembru biti predstavljen i sajam “Vinitaly”.

Republika

Foto: PKS

 

 

- Naš zajednički nastup na VinItali će privući pažnju italijanskih vinara i ljubitelja vina i nadam se da će u novembru dovesti više italijanskih vinara na naš sajam vina Otvoreni Balkan - rekao je Vučić.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da je ovo prilika da italijani probaju naša vina i da unapredimo saradnju na mnogim drugim poljima, dok je Edi Rama poručio da su Srbija, Albanija i Severna Makedonija u Veroni „ne sa flašama krvi, već sa flašama vina“.

„Za nas proizvodnja vina i saradnja znači ne samo saradnju u poljoprivredi, već alat mira i saradnje“, rekao je Rama.

Predsednik Udruženja vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta kaže da je u Veroni vladalo veliko intresovanje za vina iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

- Kupci iz Italije I drugih zemalja tražili su naša biodinamička i organska vina i bili su iznenađeni da naši vinari, pored penušavih vina imaju i to u ponudi. Ovo je prvi put da nastupamo kao Open Balkan na ovako velikom sajmu i dobro smo bili pripremljeni - rekao je Rajta.

Tokom sajma poznati enolog i kuvar Tomaž Kavčić i stručnjak za vina Luka Gardini održali su masterklas u prepunoj sali na kome su predstavili vina sa prostora Open Balkana.

Čadež: Čekamo superkupce vina iz Italije na sajmu u Beogradu

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da je za PKS cilj ovog predstavljanja vinara iz zemalja Open Balkana da u Beograd u novembru dođu najveći trgovci i distributeri vina iz Italije i sveta.

- Na sajmu u Veroni je 1.000 superkupaca vina koje želimo da vidimo na našem sajmu vina Open Balkan i zato je Privredna komora Srbije organizovala ovaj stand. Želimo da pokažemo da Srbija, Severna Makedonija i Albanija i te kako imaju šta da ponude kada je reč o vinu. Nakon sajmova u Dizeldorfu i Veroni, vina Open Balkana predstavićemo u Beču i Parizu - rekao je Čadež.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading