OVO JE TEMA OD KOJE NIŠTA NE SME BITI VAŽNIJE! NA VANTELESNOJ 9.000 ŽENA koje se bore za POTOMSTVO!

Autor:

Vesti

17.11.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država, preko RFZO, svake godine povećava obim prava za one koji ne mogu da dobiju decu prirodnim putem

OVO JE TEMA OD KOJE NIŠTA NE SME BITI VAŽNIJE! NA VANTELESNOJ 9.000 ŽENA koje se bore za POTOMSTVO!

Foto: Profimedia, Privatna arhiva

Više od 100.000 parova u Srbiji bori se s problemom neplodnosti - u Srbiji je svaki sedmi par prinuđen na vantelesnu oplodnju (VTO), a u Beogradu svaki peti.


Postupak vantelesne oplodnje može da se izvede o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RFZO), a država svake godine povećava obim prava iz pomenute oblasti. To je dovelo do toga da se od početka ove godine čak 9.000 žena prijavilo za VTO, što je 2.500 više u odnosu na prošlu godinu.


STAROSNA GRANICA


Samo u 2022. više puta su proširena prava. U februaru su uvedeni neograničeni krioembriotransferi za prvo dete, omogućeno je svim parovima koji imaju jedno dete pravo na VTO i za drugo dete bez obzira na to da li je prvo dete dobijeno u postupku VTO ili prirodnim putem, povećan je broj krioembriotransfera za drugo dete s jedan na tri, uvedeno je neograničeno zamrzavanje embriona (umesto do šest, kao ranije) i omogućeno je da i muškarci s azospremijom, koji imaju prethodno zamrznut materijal, idu na VTO.

U julu je podignuta starosna granica za žene sa 43 na 45 godina starosti.


Kako je rekla Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, velika novina je i što je omogućen VTO s doniranim reproduktivnim materijalom na teret države za žene do 45 godina života i to VTO s doniranim spermatozoidima ženama koje nemaju partnera i nemaju dete, odnosno parovima gde jedan od partnera (bračni ili vanbračni) nema dete i kojima je donacija jajne ćelija ili spermatozoida jedini način da dobiju potomstvo.


- Žene bez partnera imaju pravo na tri stimulisana pokušaja VTO s doniranim spermatozoidima i tri krioembriotransfera, dok parovi imaju pravo na tri stimulisana postupka VTO s doniranim spermatozoidima, tri pokušaja VTO s doniranim jajnim ćelijama i tri krioembriotransfera. Takođe, svi oni imaju pravo i jedan uvoz darovanih reproduktivnih ćelija iz inostranstva. Trenutno se uvoz ćelija radi iz četiri inostrane banke, i to dve iz Danske, jedne španske i jedne češke banke - navodi Škodrićeva za naš list.
Novina je i što su prava proširena i iz oblasti onkofertiliteta (u maju 2023). Tako oboleli od malignih bolesti mogu pre početka lečenja da zamrznu reproduktivni materijal o trošku RFZO, čime im se omogućava očuvanje plodnosti i pruža šansa da postanu roditelji po završetku onkološkog lečenja. Dosad se oko 40 ljudi prijavilo za program onkofertiliteta.


UVEĆANE FAKTURE


Proširivanje obima direktno je proporcionalno sa brojem prijavljenih - 9.000 žena prijavilo se samo u ovoj godini, od tog broja oko 750 je upućeno na postupak s darovanim reproduktvnim ćelijama. Od tih 750 postupaka, 240 je završeno i ostvarene su 42 trudnoće.


- Za postupke u prošloj godini utrošeno je 1.276.201.500 dinara, dok je za prvih deset meseci ove godine potrošeno 1.456.820.611 dinara. Pošto su cene zdravstvenih usluga iz oblasti BMPO povećane krajem jula, a sve više će se raditi postupaka s doniranim materijalom, očekujemo znatno uvećane fakture za period oktobar-decembar ove godine - zaključuje direktorka RFZO.

Trenutno se radi i uvoz ćelija iz četiri inostrane banke, kaže Sanja Radojević Škodrić

 

- 2021. oko 7.300 parova upućeno na VTO
- od početka 2023. upućeno oko 10.300 žena
- ove godine se prijavilo oko 1.850 žena starijih od 43 godine

 

Kako je širen obim prava na VTO

 

- pre 2016. žene do 40 godine života imale su pravo na dva pokušaja vantelesne oplodnje
- 2016. uvedeno je pravo na tri pokušaja VTO
- 2017. podignuta je starosna granica za žene sa 40 na 42 godine
- 2018. uvedeno je pravo za drugo dete za parove koji su imali jedno dete dobijeno iz postupka VTO, kao i pravo na zamrzavanje do šest embriona, s rokom čuvanja do pet godina
- 2019. uveden je veći broj pokušaja i to za prvo dete tri stimulisana, plus tri krioembriotransfera, a za drugo dva stimulisana i jedan kriomebriotransfer
- 2020. podignuta je starosna granica za žene sa 42 na 43 godine, zatim je uveden neograničeni broj stimulisanih pokušaja za prvo dete i te godine je olakšana procedura prijavljivanja za VTO, umesto dve komisije, parovi prolaze samo jednu komisiju

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading