Kosti skrivali od nestanka tinejdžerki 1983: Devojčice brutalno ubijene u Vatikanu!

Autor:

Svet

01.11.2018

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italiju je juče potresla vest da su prilikom radova na obnovi ambasade Vatikana u Rimu u toj zgradi nađene ljudske kosti, za koje se strahuje da pripadaju dvema devojčicama - Mireli Gregori (15) i Emanueli Orlando (15), očigledno brutalno ubijenim pre više od tri decenije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ta vest odjeknula je juče poput bombe s obzirom na to da Italijani nisu zaboravili slučaj nestanka tinejdžerki u dva odvojena incidenta 1983, te su sporadično i godinama kasnije protestovali i tražili pravdu za njih. Sada ih je, međutim, informacija o pronalasku ljudskih ostataka dodatno razbesnela, imajući u vidu činjenicu da se još nisu oporavili od nedavnog obelodanjivanja serije silovanja koja su katolički sveštenici godinama sprovodili nad decom u crkvama širom sveta.

RepublikaFoto: Promo foto
Papa Franja

Mirela, inače ćerka vlasnika jednog rimskog bara, nestala je u maju 1983, kada je otišla na sastanak s dečkom. Iste godine je Emanuela Orlando, ćerka Erkola Orlanda, koji je radio pri Vatikanskoj banci u papskom domu, nestala nakon što je telefonirala sestri i rekla joj da je dobila ponudu za snimanje reklame za kozmetiku. Iako je dosad bilo više pokušaja da se sazna sudbina devojčica, njihovi ostaci godinama nisu nađeni, a tokom vremena razvile su se i brojne teorije zavere.

Slučaj nestanka tinejdžerki za Italijane je bolna tačka već godinama s obzirom na brojne afere u Vatikanu

Nakon otkrića kostiju u ambasadu u Rimu odmah su stigli pripadnici vatikanske žandarmerije, koji su informisali predstavnike Svete stolice, a zatim i zvanične vlasti Italije.

Otvarali mafijašev grob

Anonimna osoba uključila se u jednu televizijsku emisiju 2005. i rekla da je tajna otmice Emanuele Orlando zakopana zajedno s Enrikom Renatinom de Pedisom, mafijašem koji je nekad bio na čelu ozloglašene bande Maglijane. Ta organizacija terorisala je Rim osamdesetih godina. Policija je zbog tih navoda otvorila mafijašev grob 2012, ali u sanduku su bile samo njegove kosti. On je inače ubijen u mafijaškom obračunu 1990.

- Poslao sam eksperte koji treba da otkriju starost, pol i vreme smrti osobe ili osoba kojima pripadaju kosti - izjavio je glavni tužilac Rima Ðuzepe Pinjatone.

 

 

Međutim, tim italijanskih istraživačkih novinara već je optužio Svetu stolicu da stoji iza otmica tinejdžerki, te da je njihove ostatke sahranila u svojoj ambasadi. To je, kako tvrde, dokazivao i jedan dokument s potpisom uglednog kardinala, ali je Vatikan spis proglasio lažnim.

Brojne su teorije šta se moglo dogoditi
- devojčice su oteli Turci koji su zahtevali oslobađanje Mehmeta Ali-age (60), osuđenog na doživotnu robiju zbog pokušaja atentata na papu Jovana Pavla II. Papa je kasnije, podsetimo, oprostio agi što je pucao na njega, pa je Turčin iz zatvora izašao 2010. U Vatikanu je 2014. položio cveće
- mnogi su optuživali Vatikan da je devojčice iskoristio za mračne seksualne satanističke orgije
- jedna od verovatnijih teorija kada je u pitanju nestanak Emanuele Orlando jeste da je njenu otmicu naručio američki nadbiskup Paul Marčinkus, bivši predsednik Vatikanske banke umešan u veliki finansijski skandal s pranjem novca. Navodno je želeo da uceni njenog oca da bi izvukao sebe za prevare. Marčinkus je umro 2006.
- mnogi su neposredno nakon nestanka tinejdžerki smatrali i da iza svega stoje igre povezane s Hladnim ratom, koji je u tom trenutku doživljavao vrhunac, a često je meta suprotstavljenih strana bio upravo Vatikan

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading