Fejsbuk cenzurisao američku Deklaraciju nezavisnosti ZBOG GOVORA MRŽNJE

Autor:

Svet

07.07.2018

04:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se ista pravila primene na sve, dođemo do onoga što svi znaju - zločinačke Sjedinjene Američke Države nastale su na govoru mržnje i na delima proisteklim iz te mržnje, a poznato je da "što se grbo rodi, vreme ne ispravi". Pitanje je koliko će preživeti kvazidemokratija koju SAD prodaju, a koja je građena kroz prolivanje krvi Indijanaca ili na znoju robova afričkih crnaca, naročito ako znamo da je sistem počeo da se urušava iznutra - naime, Fejsbuk algoritmi uklonili su delove američke Deklaracije nezavisnosti sa društvene platforme, pošto su utvrdili da delovi teksta sadrže govor mržnje!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fejsbuk prepoznao zločince

Problem je nastao kada su jedne lokalne novine iz Teksasa na svoju Fejsbuk stranicu počele da postavljaju odlomke iz Deklaracije, a nekoliko dana pre Dana nezavisnosti koji se proslavlja 4. jula.

U početku se sve odvijalo prema planu, ali su se stvari zakomplikovale kada je na red došao deo teksta koji govori o američkim starosedeocima, te ih opisuje kao divljake. Nakon što je taj deo iz Deklaracije postavljen na stranicu pomenutog medija, administratori su dobili obaveštenje da njihov post nije u skladu sa pravilima korišćenja platforme, te da sadrži govor mržnje.

Foto: wikimedia.org
Govor mržnje crno na belo - američka Deklaracija nezavisnosti iz 4. jula 1776.

Iz kompanije Facebook su se naknadno izvinili, te objasnili da problematični post ipak nije u sukobu sa pravilima korišćenja, budući da su pre toga utvrdili poreklo teksta. Pa smehotresna olimpijada!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading