PRVI SMRTNI SLUČAJ OD MARIHUANE

Autor: blic.rs, Republika

Svet

19.11.2017

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva lekara tvrde da su dokumentovali prvi poznati smrtni slučaj od prekomerne doze marihuane, što je podstaklo žestoku debatu o uzroku smrti 11-mesečnog dečaka u Koloradu pre dve godine, piše portal 9news.com.

RepublikaFoto: pixabay.com
Predozirala se beba

Dr Tomas Nep i Kristofer Hojt iz Centra za otrove i droge Roki Mauntin, koji su tretirali dečaka 2015, tvrde da je do oštećenja srčanog mišića bebe, koje je navedeno kao uzrok smrti, došlo zbog gutanja marihuane.

Slučaj je objavljen u medicinskom žurnalu u martu ove godine.

- Jedina stvar koju smo pronašli je bila marihuana. Visoka koncentracija marihuane u dečakovoj krvi. I to nije jedina stvar koju smo našli. Dečak se nikada nije oporavio. Jedna stvar je vodila do druge i na kraju mu je stalo srce. Dete je prestalo da diše i umrlo je – rekao je Hojt.

Izveštaj o ovom slučaju je veoma smeo u naučnom svetu, jer je ovo prvi prijavljeni pedijatrijski slučaj smrti povezan sa izlaganjem kanabisu, ističu američki mediji.

Ukoliko je ovo tačno, to je ujedno i jedini poznati smrtni slučaj usled predoziranja marihuanom.

Drugi lekari su, međutim, skeptični.

- Ovaj izveštaj je preteran, što se mene tiče. Ne slažem se s tim – kaže dr Noa Kaufman, iz severnog Kolorada.

On je istakao da možda nikada nećemo saznati da li je ovo redak slučaj smrti od marihuana ili je nešto drugo bilo u pitanju.

Naširoko je prihvaćeno da predoziranja marihuanom nisu smrtonosna. Američka Agencija za droge (DEA) kaže da nije prijavljen nijedan smrtni slučaj od predoziranja kanabisom, a Nacionalni zdravstveni institut navodi da nema dovoljno dokaza koji bi povezali preteranu dozu THC-a (psihoaktivne supstance kanabisa) sa smrtnim slučajevima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading