RUSI BRŽI OD OSTALIH: Vakcina protiv korone će biti registrovana za 10 dana!

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

03.08.2020

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ruski fond za direktne investicije (RFPI) očekuje da će ruska vakcina protiv koronavirusa biti registrovana u narednih 10 dana", izjavio je direktor fonda Kiril Dmitrijev u intervjuu za "Rusija 24" i dodao da će u tom slučaju Rusija prestići ne samo SAD, već i druge zemlje.

Foto: Ilustracija

- Očekujemo registraciju ove vakcine u Rusiji u narednih 10 dana. To će biti prva registrovana vakcina protiv koronavirusa na svetu, što je zaista veoma važno dostignuće - istakao je on.

Dmitrijev je istakao da bi do kraja ove godine proizvodnja doza vakcine mogla dostići 10 miliona mesečno.

Rusija isporučila lek protiv korone u 15 zemalja

On je takođe rekao da je Rusija isporučila preparat protiv koronavirusa "Avifavir" već u 15 zemalja.

- To je zaista važno, jer sa stanovišta međunarodnih protivvirusnih preparata koji se isporučuju u određen broj zemalja, postoji faktičke dva – američki "Remdesivir" i naš ruski "Avifavir". Pritom su 90 odsto "Remdesivira" kupile SAD. Prema tome, ne iznenađuje nas što 15 zemalja kupuje naš lek - istakao je šef Ruskog fonda.

Ranije je kompanija "Kromis" saopštila da je sa bolivijskom kompanijom "Sigma korp" ugovorila prodaju "Avifavira" u Argentini, Boliviji, Hondurasu, Paragvaju, Salvadoru, Urugvaju i Ekvadoru.

Zemlje Latinske Amerike zainteresovane za vakcinu

Dmitrijev je dodao i da Brazil, Indija i mnoge druge zemlje razgovaraju sa Rusijom o mogućnosti proizvodnje ruske vakcine protiv nove koronavirusne infekcije na njihovoj teritoriji.

- Postoji veliko interesovanje partnera u inostranstvu za proizvodnju vakcine u drugim zemljama. Postoji veliko interesovanje Brazila, Indije i mnogih drugih zemalja, koje iščekuju prvu vakcinu na svetu - rusku vakcinu - istakao je.

On je podsetio da je Rusija primila zahteve za dobijanje vakcine protiv kovida 19 iz više od 20 zemalja.

- Više od pet zemalja sada aktivno sarađuje sa nama kako bismo započeli proizvodnju ruske vakcine - dodao je Dmitrijev.

Podsetimo, ispitivanje vakcine na kojoj su radili Ministarstvo odbrane Rusije i Nacionalni istraživački centar za mikrobiologiju i epidemiologiju "Gamalej", počelo je u junu. Eksperimentalnu vakcinu su prvi primili vojnici-dobrovoljci.

S tim u vezi predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su ključni zahtevi za vakcinu protiv koronavirusa - njena dokazana efikasnost i bezbednost, poverenje u nju mora biti apsolutno.

Inače, u Rusiji trenutno 17 naučnih instituta razvija 26 varijanata vakcina protiv koronavirusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading