IRAN NAJAVIO NOVO KRŠENJE NUKLEARNOG SPORAZUMA! Rohani: Uranijumski gas ide u mašine

Autor:

Svet

05.11.2019

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je juče da će Teheran početi ubrizgavanje uranijumskog gasa u 1.044 centrifuge za obogaćivanje uranijuma, što je korak dalje od nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila postignutog 2015. godine, iz kojeg se krajem prošle godine povukao američki predsednik Donald Tramp.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hasan Rohani

Rohani je u obraćanju koje je prenosila državna televizija rekao da će mašine u nuklearnom postrojenju Fordo početi danas da ubrizgavaju uranijumski gas. Prema nuklearnom sporazumu, te mašine treba da se okreću bez gasa u sebi.

Predsednik Irana je poručio da su svi koraci Teherana na smanjenju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma mogu da budu povučeni uz vraćanje obavezama ukoliko to isto učine i ostale potpisnice.

- Znamo da su osetljivi kada je u pitanju Fordo. Ali kad oni ponovo počnu da poštuju svoje obaveze, mi ćemo ponovo isključiti gas, tako da je moguće da ovaj korak bude povučen - rekao je Rohani.

Iran je u ponedeljak saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom, a stručnjaci ocenjuju da je Teheranu tim tempom potrebno manje od godinu dana da proizvede dovoljno materijala za atomsku bombu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading