Američki predsednik hteo da poturi žrtvenog jarca: Trampov tajni plan da spase Salmana!

Autor:

Svet

23.11.2018

21:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp suočava se poslednjih dana sa žestokim kritikama njegove politike, i to sa nekoliko različitih frontova. I dok ga ogroman deo javnosti optužuje za brutalan tretman migranata, koji u desetinama hiljada čekaju da pređu granicu između Meksika i SAD, u javnost cure detalji o tajnoj agendi Vašingtona da se kralj Muhamed i njegov naslednik princ Salman na mala vrata izvuku iz slučaja ubistva novinara Kašogija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Američki portali, naime, tvrde da je Tramp dve nedelje nakon smrti novinara u konzulatu u Istanbulu u Rijad poslao državnog sekretara Majka Pompea, koji je Salmanu ponudio američku pomoć u vidu plana da se za brutalno ubistvo optuži neko od manje važnih članova saudijske porodice koji nemaju pretenzije na presto.

- Ne bismo se iznenadili ukoliko bi Rijad sada za ubistvo Kašogija poturio nekog nevažnog člana porodice ako pritisak na Salmana postane previše jak - saopštio je izvor blizak vlastima u Rijadu.

 

 

Odmah nakon objave te vesti, oglasio se i zvanični Vašington negirajući bilo kakvu umešanost Amerike u tajne planove i nazivajući takve tvrdnje potpuno pogrešnim tumačenjem sekretarove misije u Saudijskoj Arabiji.

Demokrate: Tramp je saudijska kurva

Kongresmenka Demokratske partije sa Havaja Tulsi Gabard žestoko je napala Donalda Trampa da pomaže režim u Rijadu psujući predsednika bez imalo pardona.

- To što je Tramp saudijska kurva nimalo ne znači ono njegovo čuveno "Amerika na prvom mestu" - napisala je kongresmenka na Tviteru pridružujući se brojnim kritičarima, kojih čak ima i u Trampovoj Republikanskoj partiji.

- Javno smo govorili o našim ciljevima da rukovodstvo Saudijske Arabije shvati ozbiljnost s kojom je vlada SAD privržena brzom i potpunom rasvetljavanju ubistva novinara - izjavila je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

Neimenovani izvor: Ne bismo se iznenadili ukoliko bi Rijad sada za ubistvo Kašogija poturio nekog nevažnog člana porodice ako pritisak na Salmana postane previše jak

Saudijski izvor pak tvrdi da je Pompeo savetovao kralju Salmanu i princu Muhamedu da sprovedu "detaljnu i transparentnu istragu".

- Njegov plan sadrži nekoliko tačaka, a Saudijci su, postupajući po njemu, dozvolili turskim istražiteljima da uđu u konzulat u kom je Kašogi ubijen, pa su se ponudili da pomognu Turskoj u istrazi i, konačno, uhapsili 21 osumnjičenog za taj zločin - tvrdi saudijski izvor.

Usta moja, hvalite me

Povodom velikog državnog praznika u SAD Dana zahvalnosti, američki predsednik Donald Tramp je, sudeći prema svetskim medijima i sasvim očekivano, izrazio zahvalnost nikom drugom do samom sebi.

- Zahvaljujem samom sebi što sam napravio neverovatne promene u ovoj zemlji. Ona je mnogo snažnija i jača otkad sam ja na njenom čelu - izjavio je Tramp u obraćanju naciji povodom državnog praznika.

Ipak, kako navode američki portali, poslednji korak u pravcu zataškavanja zločina bio bi odabir žrtvenog jarca među članovima kraljevske porodice, ali se imena potencijalnih kandidata drže u najstrožoj tajnosti.

RepublikaFoto: youtube.com/Ceyhun Genç
Mevlut Čavušoglu

Čavušoglu: Tramp bi da zažmuri na ubistvo

Turske vlasti ocenile su juče da izjave američkog predsednika o ubistvu novinara ukazuju da Donald Tramp namerava da zataška slučaj ubistva novinara.

- Tramp na neki način kaže da zatvara oči pred ubistvom saudijskog novinara - izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu u izjavi za CNN.

Čavušoglu je rekao da "nije sve u novcu" i dodao da je Saudijska Arabija važna i za Tursku, ali je "izvršeno planirano i užasno ubistvo".

Turski mediji su ranije preneli da postoji sumnja da je Kašogijevo telo rasparčano i rastvoreno u kiselini kako bi se uklonili svi tragovi.

Tramp je novonastalu situaciju iskoristio i da optuži svog redovnog neprijatelja CIA da apsolutno ništa nisu utvrdili po pitanju Salmanove krivice iako je ta agencija javno objavila razgovor iz kog se nedvosmisleno može zaključiti da je princ direktno naredio Kašogijevo ubistvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading