GAZE VOLJU NARODA: Banda licemera, priznali referendum iako je propao

Autor:

Svet

01.10.2018

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Referendum u Makedoniji o promeni imena te zemlje i njenog članstva u NATO i EU propao je u nedelju nakon što se na biračkim mestima pojavilo malo više od 36 odsto građana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Posle referenduma

Međutim, iako je to jasno čitavom svetu, moćnici iz EU, NATO i Amerike juče su redom čestitali makedonskom premijeru Zoranu Zaevu na istorijskom uspehu, gazeći tako i po volji makedonskog naroda i po osnovama zakona demokratije. Po tim merilima referendum se u svakoj zemlji smatra uspešnim samo ako glasa 50 plus jedan građanin, što u ovom slučaju, ocenjuje makedonski list Kurir, zapadnjacima očigledno nije važno.

Zaevu zabili nož u leđa u rodnoj Strumici

Partija SDSM Zorana Zeva, koja je zagovarala sporazum sa Grčkom i organizovanje referenduma ne nadajući se fijasku, izgubila je čak 15 odsto podrške u svom uporištu Strumici. Naime, tamo se na glasanju u nedelju pojavilo 36,59 odsto građana, dok je, poređenja radi, na poslednjim parlamentarnim izborima izlaznost tamo bila 63,11 odsto.

Foto: Tanjug
Zoran Zaev

Tako se u nedelju uveče, kada je već postalo jasno da je Zaev doživeo debakl, prvi oglasio evropski komesar za pregovore o pristupanju EU Johanes Han. On je mrtav-ladan naglasio da očekuje da svi ispoštuju odluku koju je na referendumu pokazalo 36 odsto građana, odnosno 661.393 glasača od ukupno 1.806.337. Istini za volju, od izašlih se 91 odsto njih zaista izjasnilo da je za promenu imena zemlje u Republika Gornja Makedonija, kao i za njeno članstvo u EU i NATO, ali se Han ni u jednom trenutku nije osvrnuo na to kakav je stav preostala 1.144.944 Makedonaca, koji su bojkotovali glasanje.

Pitanje je glasilo: Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke

- Čestitam onim građanima koji su glasali na konsultativnom referendumu i iskoristili svoje demokratske slobode. Sa značajnim brojem glasova "za" postoji široka podrška za Prespanski sporazum i evroatlantski put te države - napisao je Han na Tviteru nedugo nakon što je i Zaev proglasio "pobedu" rečima da je njemu dovoljno 600.000 glasova "za" da sprovede u delo sporazum koji je u junu potpisao s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom.

Foto: Tanjug
Cipras i Zaev

Reč je o dokumentu kojim bi dve zemlje trebalo da reše skoro tridecenijski spor u vezi sa imenom države naših južnih suseda, koja se od 1991. zvala kao i severna regija Grčke, što samim tim za Atinu nikada nije bilo prihvatljivo. Međutim, i sada je za većinu Makedonaca neprihvatljivo da se zovu Gornjomakedonci, te su oni nakon saopštenja rezultata u nedelju izašli na ulice slaveći neuspeh referenduma.

- Stop genocidu koji nam Grčka želi - stajalo je na njihovim transparentima.

Osim Hana, Zaevu su juče čestitali i drugi zvaničnici koji su u Skoplje redom dolazili u prethodnom periodu kako bi pružili podršku uvlačenju Makedonije u NATO.

Mickoski: Zaev da podnese ostavku

S druge strane, analitičari očekuju da će u ovom trenutku veoma važna biti uloga opozicionog makedonskog VMRO DPMNE i njegovog lidera Hristijana Mickoskog, koji su bojkotovali referendum. Mickoski je juče pozvao Zaeva da podnese ostavku jer je "njegova politička ideja doživela kolaps".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading