U Albaniji se i dalje trese: Spasioci iz Srbije jedini izvukli tela

Autor:

Svet

27.11.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj žrtava u najjačem zemljotresu koji je pogodio Albaniju u poslednjih 40 godina juče je porastao na 29, uz više od 650 povređenih, a u spasavanju preživelih i izvlačenju tela poginulih učestvuju i pripadnici Specijalističkog tima za pretragu i spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP Srbije.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Srpski telegraf saznaje iz izvora da su srpski spasioci jedini od svih međunarodnih timova uspeli da izvuku tela nastradalih. U Albaniju je upućen tim u kojem je 13 srpskih vatrogasaca-spasilaca koju su obučeni i opremljeni specijalnom opremom za pretragu i spasavanje, a na terenu rade zajedno s albanskim spasilačkim timovima. Tim je upućen nakon dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame.

Vođa tima Davor Vidović za Srpski telegraf nije želeo da potvrdi ni demantuje informaciju da su samo oni od svih stranaca imali rezultate, ali je kazao da su u najteže pogođenom mestu Tuman iz ruševina izvukli tela muškarca i žene srednjih godina.

- Trospratna zgrada se urušila i poklopila ih. Vojska Albanije nam je dala mašinu za kopanje pošto smo mi ovde gosti njihovog ministarstva odbrane u okviru bilateralnog sporazuma o pomoći u vanrednim situacijama. Mi smo poneli spasilačku opremu za bušenje i lomljenje betona, opremu za povlačenje i podizanje tereta, kao i alpinističku opremu za spasavanje sa visine - kaže Vidović.

Foto: MUP Srbije

Zemljotres u Grčkoj, još jedan potres u Hercegovini

Snažan zemljotres od 6,1 stepena Rihterove skale juče ujutru je zabeležen u moru južno od grčkog ostrva Antikitera, između ostrva Krit i Kitera, na dubini od 71 kilometra. Zemljotres se osetio na Atici i Peloponezu. Hercegovina se ponovo tresla, pošto se zemljotres jačine 2,7 stepena Rihtera desio severoistočno od Nevesinja. Ovo je bio šesti potres koji je za 24 sata pogodio BiH. Najjači zemljotres koji je u utorak potresao BiH bio je jačine 5,4 stepena Rihtera.

Srpski spasilački tim je nakon angažovanja u Tumanu juče prešao u Drač, koji je takođe bio pogođen zemljotresom jačine 6,4 stepena Rihterove skale, jednim od ukupno 524 potresa, koliko je zabeleženo od utorka.

- Sada smo u Draču, ovo je, za razliku od Tumana, veliki grad, tako da kao u Beogradu kada bi se urušilo nešto, u jednoj ulici piju piće, u drugoj su srušene zgrade. Ipak ima i panike. Dok smo prolazili noću kroz Tiranu, videli smo ljude kako spavaju u kolima - naveo je Vidović.

Foto: MUP Srbije

On je rekao da ih je obišao ambasador Srbije u Albaniji Miroljub Zarić, kao i da su albanski domaćini izuzetno ljubazni.

- Pričali smo na srpskom sa vatrogascima sa Kosova, svi smo došli ovde živote da spasavamo, ali njih petorica su se u Tumanu pojavili na kraju, a mi smo poveli ozbiljnu ekipu - kazao je vođa srpskog tima i dodao da od domaćina zavisi koliko će ostati u Albaniji, a da je njihov plan bio da to bude nedelju dana.

Pas dozivao pomoć pored tela vlasnika

Na internetu se pojavila fotografija iz Albanije na kojoj se vidi kako pas čeka i doziva pomoć pored tela vlasnika koji leži pod ruševinama. Nije poznato da li je ovaj čovek preživeo zemljotres.

Albanski premije Edi Rama je proglasio vanrednu situaciju u Draču i Tirani, a na vanrednoj sednici vlade zahvalio je svim zvaničnicima zemalja regiona, Evrope i sveta koji su uputili pomoć Albaniji nakon katastrofalnog zemljotresa, uključujući i "predsednika Srbije koji je, kao i svi drugi, izrazio spremnost i poslao specijalnu misiju". On je poručio da zbog katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Albaniju dva dana uoči državnog praznika Dana zastave 28. novembra ne može biti proslavljen praznik, već dan nacionalne solidarnosti.

Foto: youtube.com/Tanjug News Agency official
Edi Rama

- Želeli bismo da imamo tri dana žalosti, imajući u vidu vanredan obim ove tragedije - naveo je Rama.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na održavanje donatorske konferencije muslimanskih zemalja kako bi se pomoglo Albaniji, a papa Franja je izjavio da se moli za žrtve zemljotresa.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading