UPUĆENA OPASNA PRETNJA AMERIKANCIMA: "Ono što se nedavno dogodilo je samo početak"

Autor:

Svet

22.04.2024

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako kažu, nastaviće sa napadima

UPUĆENA OPASNA PRETNJA AMERIKANCIMA: "Ono što se nedavno dogodilo je samo početak"

Foto: Tanjug/AP

Proiranska grupa u Iraku Kataib Hezbolah saopštila je danas da je odlučila da nastavi napade na oružane snage SAD u Iraku jer je, kako tvrdi grupa, bilo malo napretka u pregovorima o povlačenju američkih trupa iz te zemlje tokom posete iračkog premijera Muhamed Šija Al Sudanija Vašingtonu.

 - Ono što se dogodilo nedavno je samo početak - saopštila je grupa, a pretpostavlja se saopštenje odnosi na sinoćni napad u kojem je najmanje pet raketa ispaljeno iz pograničnog iračkog grada Zumara ka bazi američke vojske na severoistoku Sirije, prenosi Rojters.

Foto: twitter.com/Ragıp Soylu

 

 

SAD su juče saopštile da je saveznički borbeni avion uništio raketni bacač u Siriji, dodajući na niko od pripadnika američke vojske nije povređen.

Ovaj napad iz Iraka na američke snage prvi je od početka februara, kada su grupe u Iraku koje podržava Iran zaustavile svoje napade na vojsku SAD.

Napad se dogodio istog dana kada se irački premijer Mohamed Šija al Sudani vratio iz posete SAD, gde se sastao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. 

Podsetimo, u februaru je Abu Bakir al-Sadi visoki komandant Kataib Hezbolaha ubijen u napadu dronom na vozilo u istočnom Bagdadu.

Foto: Youtube/ 2d Cavalry Regiment

 

 

Napad je rezultirao gubitkom života troje ljudi, a ciljano vozilo koristile su iračke Narodne mobilizacijske snage (PMF), agencija koja okuplja brojne oružane grupe, mnoge od kojih su povezane s Iranom.

Pentagon je uspostavio vezu između ove proiranske grupe u Iraku i prethodnog napada u januaru, u kojem su troje američkih vojnika izgubili živote blizu jordansko-sirijske granice.

Kao odgovor na tu vezu, SAD je proteklog vikenda izveo napade na proiranske grupe u Iraku i Siriji, ističući da su ovi napadi samo početak.

Sve ovo se dešava u senci izraelsko-palestinskog sukoba koji ne prestaje od oktobra meseca prošle godine, kada je Hamas napao Izrael, a potom je usledila snažna intervencija Izraela na Pojas Gaze. 

Najnovija eskalacija bio je i raketni napad Irana na Izrael, kada je Gvozdena kupola uspela da obori najveći deo iranskih raketa, a bilo je i udara iz pravca Iraka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading