ČUDAN OBLAK, NEOBIČNO MORSKO STVORENJE ILI ANOMALIJA? Veličine je kao Teksas, a evo o čemu se zapravo radi! (FOTO+VIDEO)

Autor:

Svet

17.04.2024

21:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grafikon događaja je široko deljen na internetu i pokrenuo je brojne šale i teorije.

ČUDAN OBLAK, NEOBIČNO MORSKO STVORENJE ILI ANOMALIJA? Veličine je kao Teksas, a evo o čemu se zapravo radi! (FOTO+VIDEO)

Foto: Printscreen/Twitter/think tank

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji je pokrenuo je globalnu misteriju. Neki tvde da je u pitanju čudan oblak, dok neki smatraju da su u pitanju anomalije talasa uhvaćene pomoću sistema za mapiranje vremena.

Gigantski klaster talasa visokih preko 80 stopa i dugih 2.000 milja - površina veća od Teksasa - pojavio se da se kreće kroz okean uz obalu Afrike 10. aprila u putovanju koje je trajalo oko 24 sata pre nego što je nestao.

Grafikon događaja je široko deljen na internetu i pokrenuo je brojne šale i teorije. Neki sugerišu da anomalija pokazuje putanju gigantskog morskog stvorenja, poput fiktivnog Cthulhu-a. Ali na kraju se saznalo da zapravo dokazuje ništa više nego grešku u podacima nakon što je otkriveno da je anomalija uzrokovana "greškom modela".

Anomalija talasa uhvaćena je pomoću Ventusky, meteorološke aplikacije koju vodi češka kompanija InMeteo, koja korisnicima omogućava da posmatraju obrasce vremena, vetrove i talase koristeći podatke u realnom vremenu koji su prikupljeni iz poštovanih međunarodnih izvora, uključujući Nacionalnu okeansku i atmosfersku upravu, američku vladinu agenciju.

 

 

Greška u modelu kao uzrok anomalije

Na njihovom sajtu, kompanija je napisala: "Kreirali smo potpuno novi sistem prikazivanja talasa. Korišćenjem animiranih lukova, naša vizualizacija jasno razlikuje pravac kretanja i visinu kako vetrovitih talasa tako i talasa od udara."

Grafikon koji je pokazao neobičnu morsku aktivnost u blizini obale Afrike široko je deljen na X, nekadašnjem Twitteru, mnogo puta - uključujući i od strane naloga pod imenom "think tank", čiji je post dobio 163.000 pregleda u roku od sedam sati.

Nalog je napisao da grafikon pokazuje "anomaliju koja se kreće pod vodom - veličine Teksasa."

Koristeći Zoom Earth satelitske mape, izmerena je veličina anomalije i rečeno da je površina poremećaja u okeanu bila oko 2.000 milja duga i 1.510 milja široka.

Teorije i šale na društvenim mrežama

To nadmašuje afričke zemlje kroz koje prolazi, poput Angole i Namibije, i više je nego dvostruko dužine od Teksasa. Teksas je dugačak oko 810 milja i širok 773 milja.

Odgovori u komentarima videa odražavali su one na drugim društvenim mrežama i uključivali su šale i teorije o asteroidima, vanzemaljcima, morskim čudovištima i greškama u podacima.

"Verovatno se još jedan Uber vozač izgubio", rekao je jedan korisnik društvenih mreža.

 

@glamhamradio More on the anomaly off the coast of South Africa 🌎 #unexplained #ventusky #wave ♬ Mysterious and sad BGM(1120058) - S and N

 

Neki komentatori su sugerišu da bi Cthulhu, gigantsko stvorenje nalik hobotnici koje je izmislio pisac H.P. Lovecraft, mogao biti odgovoran.

"Tako da sam upravo gledao film Podvodni svet, tako da se sad plašim jer... Ktulu", napisao je jedan korisnik.

Neki korisnici su tvrdili da je anomalija izazvana greškom u sistemu.

"Morao bi biti neispravan senzor/uređaj," napisao je jedan korisnik.

"Toliko veliki talas bi već uticao na obalu. Osim ako ne postoji totalna medijska blokada (mogućnost), do sada bismo nešto čuli. Čudno, ipak," rekao je drugi.

"Ne bi li to bilo potvrđeno/identifikovano od strane brodova da se događaju talasi od 80 stopa ... sigurno bi to bilo vredno beleženja od strane pomoraca" napisao je jedan komentator.

Korisnik na X je napisao: "Jedini problem s tim je što u tom području u svakom trenutku ima oko 10.000 brodova. Svi bi potonuli pod talasima od 90 metara. 10/10 greška u sistemu."

OGLAŠAVANJE VENTUSKY-A

Portparol Ventusky-a, David Prantl, je u odgovoru na email u petak napisao: "Bila je to greška modela. Ventusky služi kao platforma za vizualizaciju koja prikuplja podatke sa različitih izvora. Greška je nastala u samom modelu, pa se odrazilo i u vizualizaciji na našem sajtu. U ovom slučaju, model je od Nemačke meteorološke službe (DWD), sa kojom smo u kontaktu i oni su već rešili ovu grešku. Molimo vas da imate na umu da model prima milione tačaka podataka sa brodova i bova širom okeana. Problemi mogu nastati u takvoj velikoj bazi podataka. Međutim, može potrajati neko vreme da se utvrdi tačan uzrok ove greške."

ŠTA KAŽU NAŠI STRUČNJACI?

Naš meteorolog Ivan Ristić se slaže sa Prantlijom, oglasio se za Republiku povodom teorija koje kruže društvenim mrežama i rekao sledeće:

- Smatram da je u pitanju greška u grafici, u softveru se dešavaju takve stvari jednostavno. Nije u pitanju nikakav čudan oblak ili nesvakidašnja pojava - rekao je Ivan Ristić.

Foto: Printskrin/Youtube/K1TV

Ivan Ristić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading