DEČIJI SIRUP SE POVLAČI SA TRŽIŠTA: Velika sumnja na toksičnost

Autor:

Svet

12.04.2024

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sirupi protiv kašlja povučeni iz prodaje u Keniji i Nigeriji

DEČIJI SIRUP SE POVLAČI SA TRŽIŠTA: Velika sumnja na toksičnost

Foto: shutterstock

Kenijsko telo za regulaciju lekova, Odbor za farmaciju i otrove (PPB), donelo je odluku da povuče određene serije dečjih sirupa protiv kašlja marke ''Džonson&Džonson'' iz prodaje, nakon što je Nigerija isto učinila sa serijom lekova brenda ''Benilin Pediatrik''. Razlog za ovu odluku proizilazi iz sumnje da ovi sirupi sadrže toksične sastojke.

Nigerijsko zdravstveno regulatorno telo obavestilo je javnost da su laboratorijski testovi otkrili visok nivo dietilen-glikola u ispitivanim serijama sirupa. Ovo hemijsko jedinjenje povezano je sa smrću desetine dece u Gambiji, Uzbekistanu i Kamerunu od 2022. godine. Ova veza sa tragičnim događajima dodatno je uznemirila javnost i podstakla regulatorna tela na hitno reagovanje, prenosi Tanjug.
 

Reakcija PPB i povlačenje serije sirupa iz prodaje


PPB je odmah reagovao na ove zabrinjavajuće informacije i započeo istragu, nalažući obustavu prodaje određenih serija sirupa. Takođe, preporučeno je da se sumnjivi proizvodi vrate dobavljaču.

Dodatna zanimljivost je da je serija sirupa već povučena u maju 2021. u Južnoj Africi od strane ''Džonson&Džonson-a'', iako je rok upotrebe bio do 2024. Ovo ukazuje na ozbiljnost situacije i prethodne mere preduzete u vezi sa spornim proizvodom.


Američka kompanija ''Kenvju'', vlasnik ''Benilin Pediatrik-a'', koja je prethodno pripadala ''Džonson&Džonson-u'', izrazila je spremnost da sarađuje sa nigerijskim zdravstvenim regulatorom i sprovodi sopstvenu procenu radi verifikacije autentičnosti uzorka proizvoda, metodologije ispitivanja i rezultata. Iz kompanije je istaknuto da situaciju shvataju veoma ozbiljno i da će hitno izvršiti temeljnu procenu bezbednosti i kvaliteta proizvoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading