PARLAMENTARNI IZBORI ILI REFERENDUM O PREDSEDNIKU: Glasači izašli na biračka mesta, analitičari očekuju POBEDU OPOZICIJE?

Autor:

Svet

10.04.2024

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do sada je glasalo 56,4 odsto birača

PARLAMENTARNI IZBORI ILI REFERENDUM O PREDSEDNIKU: Glasači izašli na biračka mesta, analitičari očekuju POBEDU OPOZICIJE?

Foto: shutterstock

U Južnoj Koreji danas se održavaju parlamentarni izbori, koje pojedini analitičari vide kao referendum o predsedniku Jun Suk Jeolu čija je popularnost opala zbog rasta troškova života i niza političkih skandala.

Blizu 25 miliona ljudi ili 56,4 odsto birača glasalo je do 14 časova po lokalnom vremenu, prema Nacionalnoj izbornoj komisiji, uključujući 14 miliona onih koji su ranije glasali, prenosi Jonhap.

Ovo je najveći odziv kada su u pitanju parlamentarni izbori, iako je broj izašlih glasača manji nego na predsedničkim izborima 2022, na kojima je Jun pobedio posle tesne trke.

Opoziciona Demokratska partija (DP), koja već ima većinu u parlamentu od 300 članova, optužila je Juna i njegovu Partiju za moć naroda (PPP) za loše upravljanje ekonomijom i nemoć da kontrolišu inflaciju tokom tekućeg mandata.

Lider PPP Han Dong-hun rekao je da bi pobeda DP-a, čiji se lider suočava sa optužbama za korupciju, stvorila krizu za državu, prenosi Rojters.

On je upozorio na rizik od toga da DP osvoji 200 poslaničkih mesta, čime bi Jun izgubio pravo veta.

Istraživanja javnog mnjenja pokazala su mešovite rezultate i dve glavne stranke saopštile su da su rezultati u desetinama okruga preblizu da bi se proglasila pobeda jedne od njih, ali pojedini lideri partija i politički analitičari predviđaju da će DP osvojiti parlamentarnu većinu.

Predsednik ima nisku podršku javnosti već nekoliko meseci, nakon što je došao na vlast 2022. obećavajući smanjenje poreza, olakšanje poslovnih propisa i proširenje mera podrške porodici u društvu koje najbrže stari na svetu.

Kako navodi Rojters, korupcija je bila ključni problem kampanje. Opozicionim liderima se sudi za prevaru, dok je prva dama Kim Keon Hi optužena za kršenje zakona nakon što je prihvatila Dior torbu na poklon. Ambasador Južne Koreje u Australiji je podneo ostavku nakon što su se javila pitanja o njegovom imenovanju dok je bio pod istragom za korupciju.

Dok je Jun kao glavni prioritet postavio jačanje bezbednosnog saveza SAD i Japana, spoljna politika nije igrala značajnu u kampanji i, kako piše Rojters, bez obzira na rezultate, japanska diplomatija se neće promeniti

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading