Brnabić poziva sve poslaničke grupe na dijalog o izmenama zakona zbog ODIHR

Autor:

Vesti

08.04.2024

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj sastanka je nastavak dijaloga o primeni preporuka ODIHR-a za unapređenje izbornog procesa u Republici Srbiji.

Brnabić poziva sve poslaničke grupe na dijalog o izmenama zakona zbog ODIHR

Foto: Tanjug Dragan Kujundzic

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić pozvala je danas sve poslaničke grupe na novi sastanak koji će se održati u četvrtak u 10 časova. Cilj sastanka je nastavak dijaloga o primeni preporuka ODIHR-a za unapređenje izbornog procesa u Republici Srbiji.

- Molim da se svi pridržavaju demokratskih vrednosti, a to su izbori. Dakle, nemojte samo da pretite ljudima da ćete pokušati da sprečite održavanje izbora. Ukoliko ne želite da učestvujete na njima, to je vaša politička želja i politička odluka i mi ćemo je kao takvu poštovati, ali nemojte da pretite da ćete sprečavati druge ljude da glasaju, jer se to neće desiti. Srbija je zemlja vladavine prava, jakih institucija i ljudima će se omogućiti da glasaju - rekla je ona za TV Hepi.

U pozivu poslanicima, Brnabić ističe da postoji širok politički konsenzus oko teme dijaloga, te da je važno da se unutar Narodne skupštine, kao institucije sa najvećim demokratskim kapacitetom, nastavi rad na ovim pitanjima.



Radne verzije izmena zakona u fokusu sastanka

Fokus sastanka će biti na radnim verzijama izmena zakona koje je pripremila Radna grupa Vlade za saradnju sa ODIHR-om.

Foto: RTS printscreen

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić

Ove izmene imaju za cilj da se usklade sa preporukama ODIHR-a kako bi se unapredio izborni proces u Srbiji.

- Ukoliko neće da sede zajedno sa nama i ne žele da razgovaramo o primeni preporuka ODIHR-a, a ono makar da mi pisanim putem dostave svoje komentare na predlog izmena i dopuna zakona kako bismo implementirali te preporuke, kako bi se dodatno poboljšali izborni uslovi u Srbiji - rekla je predsednica parlamenta i dodala da je upravo to ono što je delu opozicije bilo važno i ono na šta su se žalili.



Poziv i organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima

Pored poslaničkih grupa, poziv za sastanak dobile su i organizacije civilnog društva poput CeSID-a, CRTA-e i Transparentnosti Srbije, kao i međunarodni partneri Republike Srbije koji su do sada učestvovali u razgovorima o primeni preporuka ODIHR-a. Ovo jasno pokazuje važnost inkluzivnog pristupa i uključivanja različitih aktera u proces donošenja odluka o izbornim reformama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (14)

Loading
Uros

08.04.2024 17:16

Opozicija traži nesto,a onda to isto izbegava.

Dragan

08.04.2024 17:18

Ako nece na izbore, ne moraju, ima ko hoce.

Tanja

08.04.2024 17:18

Brnabićka radi što je njen posao,a od svih zavisi ostalo.

Maja

08.04.2024 17:19

Vazno je da se razgovara konkstruktivno o preporukama ODIHR-a .