NEZAVISNA KATALONIJA? Oglasio se španski sud, evo da li će se glasati na referendumu

Autor:

Svet

09.04.2024

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sančes je u decembru poručio predsedniku regiona Katalonije Pereu Aragonesu da referendum o samoopredeljenju Katalonije ''ne dolazi u obzir'', čak i nakon što je Sančesova Socijalistička radnička partija formirala koaliciju sa katalonskim separatističkim partijama u parlamentu

NEZAVISNA KATALONIJA? Oglasio se španski sud, evo da li će se glasati na referendumu

Foto: Tanjug/AP

Španski Ustavni sud suspendovao je danas na pet meseci zakonodavnu inicijativu parlamenta regiona Katalonije o pokretanju procesa za nezavisnost, a čiji je prvi korak referendum.

Inicijativa je automatski suspendovana nakon što je Ustavni sud prihvatio da razmotri žalbu vlade Pedra Sančesa na tu inicijativu, prenosi El Pais.

Sančes je u decembru poručio predsedniku regiona Katalonije Pereu Aragonesu da referendum o samoopredeljenju Katalonije ''ne dolazi u obzir'', čak i nakon što je Sančesova Socijalistička radnička partija formirala koaliciju sa katalonskim separatističkim partijama u parlamentu.

Prema mišljenu Sančesa, takav referendum bi kršio Ustav iz 1978. godine.

Rezultati ankete sprovedene prošle godine za katalonsku regionalnu vladu pokazali su da bi 51 odsto Katalonaca odbacilo na referendumu nezavisnost regiona od ostatka Španije, dok bi 42 odsto to podržalo, navodi El Pais.

Španski premijer Pedro Sančes najavio je danas ukidanje programa tzv. zlatnih viza koje daju pravo boravka stranim državljanima koji ostvaruju velika ulaganja u španske nekretnine.

"Ovaj potez će učiniti da pristupačno stanovanje bude pravo umesto spekulativnog biznisa", izjavio je Sančes, prenosi Rojters.

Zlatne vize, koje će sutra biti ukinute nakon izveštaja ministarstva za stanovanje, omogućavaju stranim državljanima koji ulažu najmanje pola miliona evra u španske nekretnine da žive i rade u Španiji tri godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading