PREOKRET: Pedofili u crkvi počinili neviđeno zlostavljanje nad ženama, a evo kako su sad prošli na sudu

Autor:

Svet

08.04.2024

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč je o novim podacima, zbog čega još nije poznata ukupna suma novca koja je isplaćena

PREOKRET: Pedofili u crkvi počinili neviđeno zlostavljanje nad ženama, a evo kako su sad prošli na sudu

Foto: shutterstock

Španska katolička crkva isplatila je milione evra odštete žrtvama u 806 slučajeva seksualnog zlostavljanja koje su počinili sveštenici pedofili, piše u tajnom izveštaju crkve koji je objavio španski El Pais.

U izveštaju koji je objavila "krtica" iz Episkopske konferencije Alfredo Danjino isključeno je preko 300 već poznatih slučajeva, a za ukupno 806 su isplaćene sume od 675 evra do 72.000 evra, u proseku oko 10.000.

Reč je o novim podacima, zbog čega još nije poznata ukupna suma novca koja je isplaćena.

Prema ranijim podacima iz baze El Paisa, Španska katolička crkva isplatila je najmanje 2,1 milion evra za 230 žrtava zlostavljanja koje je počinilo 53 pedofila sveštenika te crkve od 1991. godine, što je 8,8 odsto od ukupno 2.608 žrtava koje se nalaze u bazi lista.

Ovaj "sveobuhvatni plan reparacija" obuhvata slučajeve koje crkva smatra dokazanim, a kako navodi El Pais, to je slučaj za jednu od deset žrtava.

Džeong Mjeong-seok, lider kontroverznog verskog pokreta u Južnoj Koreji JMS (Jesus Morning star), koji je osuđen na 23 godine zatvora zbog seksualnih prestupa u decembru, dodatno je optužen za seksualno napastvovanje, saopštila je danas južnokorejska policija.

Policija pokrajine Čungnam navela je da je nedavno utvrdila da je Džeong zlostavljao četiri žene u dvadesetim i tridesetim godinama - jednu Nemicu i tri Korejke - u periodu između 2018. i 2021. godine u crkvenom objektu, hotelu i drugim mestima, zbog čega je slučaj došao do tužilaštva, prenela je južnokorejska agencija Jonhap.

Policijska istraga je počela nakon što su njih četiri podnele žalbe protiv njega prošle godine. Sud je osudio 78-godišnjeg Džeonga na 23 godine zatvora jer je utvrđeno da je kriv za seksualni napad i zlostavljanje tri žrtve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading