ŠPANIJA UKIDA "ZLATNE VIZE": Evo šta to znači za strance

Autor:

Svet

08.04.2024

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija već dugo poziva na ukidanje svih sličnih programa, upozoravajući na bezbednosne rizike

ŠPANIJA UKIDA "ZLATNE VIZE": Evo šta to znači za strance

Foto: pixabay.com

Španski premijer Pedro Sančes najavio je danas ukidanje programa tzv. zlatnih viza koje daju pravo boravka stranim državljanima koji ostvaruju velika ulaganja u španske nekretnine.

"Ovaj potez će učiniti da pristupačno stanovanje bude pravo umesto spekulativnog biznisa", izjavio je Sančes, prenosi Rojters.

Zlatne vize, koje će sutra biti ukinute nakon izveštaja ministarstva za stanovanje, omogućavaju stranim državljanima koji ulažu najmanje pola miliona evra u španske nekretnine da žive i rade u Španiji tri godine.

Sančes je naveo da je u velikim španskim gradovima "skoro nemoguće pronaći dostojno stanovanje za oni koji tamo već žive, rade i plaćaju porez".

Iako ovaj program o važi za sva veća ulaganja, Sančes je naveo da se 94 odsto zlatnih viza izdaje na osnovu ulaganju u nekretnine.

Susedni Portugal je ponovo uveo ovakav program, ali sa izuzetkom ulaganja u nekretnine, zbog krize sa stanovanjem u toj zemlji. 

Evropska komisija već dugo poziva na ukidanje svih sličnih programa, upozoravajući na bezbednosne rizike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading