ERDOGAN OTKAČIO IZRAELCE I UDARIO IH TAMO GDE IH NAJVIŠE BOLI: Ovaj potez kod njih neće proći bez ODGOVORA

Autor:

Svet

09.04.2024

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik je naglasio da pozivi na mir u Pojasu Gaze ostaju bezuspešni zbog negativnog pristupa Sjedinjenih Američkih Država

ERDOGAN OTKAČIO IZRAELCE I UDARIO IH TAMO GDE IH NAJVIŠE BOLI: Ovaj potez kod njih neće proći bez ODGOVORA

Foto: Tanjug/AP, Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tursko ministarstvo trgovine objavilo je danas da ukida izvoz proizvoda iz 54 kategorija u Izrael sve dok ne dođe do prekida vatre u Pojasu Gaze.

Ograničenje izvoza najavljeno je nakon što je u ponedeljak Izrael odbacio zahtev Turske da se pridruži međunarodnim naporima vazdušnih pošiljki humanitarne pomoći za stanovnike Pojasa Gaze, a ograničenja na izvoz uključuju, između ostalog, proizvode od gvožđa i čelika, opremu i proizvode za građevinu i mašine, prenosi Tajms of Izrael.

Turska, koja je osudila Izrael zbog ofanzive u gusto naseljenom Pojasu Gaze i pozvala na hitno primirje, poslala je od početka rata između Izraela i Hamasa desetine hiljada tona humanitarne pomoći za civile u okupiranoj palestinskoj enklavi.

Sjedinjene Američke Države su prošlog meseca počele da šalju pomoć u Gazu vazdušnim putem zajedno sa Holandijom, Francuskom, Španijom i drugim zemljama.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan istakao je još u februaru da ne može biti mira dok Izrael ne prizna osnovna prava palestinskog naroda i ne podrži osnivanje države Palestine unutar granica iz 1967.

Erdogan je ovo saopštio novinarima nakon jednodnevne službene posete Egiptu, ističući da je vreme da se reši palestinsko pitanje na osnovu pravednosti i poštovanja međunarodnog prava.

Turski predsednik je naglasio da pozivi na mir u Pojasu Gaze ostaju bezuspešni zbog negativnog pristupa Sjedinjenih Američkih Država. On je izrazio duboku zabrinutost zbog izraelskih napada u kojima je do sada stradalo više od 28.000 ljudi, ocenjujući ih kao "uobičajeni nedostatak savesti" Izraela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading