ERDOGANOVA NOĆNA MORA: Ko je Ekrem Imamoglu, čovek koji po drugi put nanosi poraz turskom "sultanu" (VIDEO)

Autor:

Svet

01.04.2024

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imamogluov uspeh je posledica njegove sposobnosti da proširi privlačnost socijaldemokratske CHP da privuče konzervativnije birače.

ERDOGANOVA NOĆNA MORA: Ko je Ekrem Imamoglu, čovek koji po drugi put nanosi poraz turskom "sultanu" (VIDEO)

Foto: Credit: YASIN AKGUL / AFP / Profimedia

Novoizabrani gradonačelnik Istanbula, Ekrem Imamoglu, pojavio se kao glavni izazivač vladavine Redžepa Tajipa Erdogana, nakon što je na lokalnim izborima porazio stranku AK, turskog predsednika.

Nakon što je ostvario ugodnu pobedu i zadržao svoju poziciju na nedeljnim izborima za gradonačelnika, na osnovu velike većine prebrojanih glasova, Imamoglua (53) mnogi analitičari vide kao potencijalnog budućeg predsednika.

On deli mnogo sličnosti sa Erdoganom: obojica su vodili Istanbul, imaju porodične korene u istočnom crnomorskom regionu i njihove političke karijere su ometali turski sudovi. U mladosti su i jedan i drugi bili fudbaleri. Obojica imaju snažnu sposobnost da privlače birače, ali se razlikuju kada je u pitanju njihova politika. Imamoglu, je bivši biznismen koji je oženjen i ima troje dece.

Erdogan je ušao u politiku sa islamističkom strankom i preoblikovao je sekularnu državu otkako je preuzeo uzde 2002. godine. Za razliku od toga, Imamoglu je iz čvrsto sekularističke Republikanske narodne partije (CHP), pridružio se 2008. i postao gradonačelnik u istanbulskom okrugu Bejlikduzu 2014. godine.

Imamogluov uspeh je posledica njegove sposobnosti da proširi privlačnost socijaldemokratske CHP da privuče konzervativnije birače. On je to dokazao 2019. godine, nanevši Erdoganovoj AK partiji (AKP) najveći poraz u poslednje dve decenije i pobedivši kandidata ne jednom, već dva puta.

Sud je poništio njegovu martovsku pobedu te godine, da bi on pobedio sa većom razlikom na ponovljenim izborima u junu. Gradonačelnik Istanbula je napravio medijsku sliku i vodio viralne kampanje na društvenim mrežama, što je podiglo njegov profil i išlo na živce mnogim glasačima.

Državni mediji, u međuvremenu, pokušavaju da ga prikažu u negativnom svetlu. U januaru 2022. provladini mediji bili su preplavljeni slikama nadzornih kamera na kojima on večera sa britanskim ambasadorom u ribljem restoranu dok se Istanbul borio sa snežnom mećavom. Slike su uticale na vladin prikaz gradonačelnika kao nedodirljivog i podržanog Zapadom. Njegove nevolje su pogoršane time što je Erdogan preuzeo zasluge za mnoge važne projekte koji su modernizovali Istanbul poslednjih godina.

Sam Imamoglu se suočio sa pravosudnim problemima. Nakon njegove pobede 2019. godine, sudija ga je osudio na dve i po godine zatvora, izrečući političku zabranu zbog vređanja javnih zvaničnika. Apelacioni sud tek treba da se izjasni o ovom slučaju. Uprkos onome što on opisuje kao prepreke iz Ankare, Imamoglu je rekao da je njegova administracija pružila usluge i razvoj u Istanbulu, gradu od 16 miliona ljudi koji pokreće tursku ekonomiju. Studirao je na Univerzitetu u Istanbulu i diplomirao poslovnu administraciju 1994. godine, kada je Erdogan postao gradonačelnik, pre nego što je počeo da se bavi građevinskim poslom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading