NEVEROVATNO: Rusija daje smeštaj bivšim borcima Vagnerovog PMC-a u elitnoj čečenskoj jedinici!

Autor:

Svet

06.04.2024

20:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elitna jedinica specijalnih snaga iz Čečenske Republike, prihvata borce bivšeg Vagnerovog PMC-a.

NEVEROVATNO: Rusija daje smeštaj bivšim borcima Vagnerovog PMC-a u elitnoj čečenskoj jedinici!

Foto: shutterstock, wikipedia

Jedinica specijalnih snaga Ahmat iz Čečenske Republike priprema se da apsorbuje čak 3.000 boraca bivšeg Vagnerovog PMC-a, kako je najavio regionalni šef Ramzan Kadirov. Ova integracija uključuje i pridruživanje renomiranog komandanta Vagnera sa pozivnim znakom Ratibor. Nakon neuspelog pokušaja pobune bivšeg šefa Vagnera Jevgenija Prigožina u junu 2023. godine, ruske vlasti su ponudile članovima grupe izbor da potpišu ugovore sa Ministarstvom odbrane ili da se presele u Belorusiju.

Planovi za smeštaj i akciju

Ramzan Kadirov je putem svog Telegram kanala saopštio da je Ministarstvo odbrane Rusije već dodelilo neophodan broj slobodnih mesta za smeštaj pridošlica u Ahmatu. Pored toga, Kadirov je najavio da će drugi aranžmani i formalnosti biti rešeni u bliskoj budućnosti, te da će bivši Vagnerovi borci uskoro krenuti u akciju. Čečenski lider je istakao da su bivši Vagnerovi borci iskusni i veoma efikasni ratnici, koji su svoju hrabrost dokazali u Ukrajini. On je ovo uključivanje trupa u Ahmat okarakterisao kao "strateški važan korak ka jačanju odbrambenih sposobnosti zemlje".

- Ujedinjuje nas jedna svrha – da branimo otadžbinu i njene interese. Uveren sam da će ova odluka vrlo brzo imati značajan uticaj na to kako napreduje specijalna vojna operacija - zaključio je Kadirov.

Vagnerovi borci u Ahmatu


Komandant Ahmata, Apti Alaudinov, izjavio je ruskim medijima u februaru da u njegovom odredu postoje tri odvojene jedinice sastavljene od bivših boraca Vagnerovog PMC-a. Ahmat je deo ruske Nacionalne garde, unutrašnje vojne sile koja je direktno odgovorna predsedniku i šefu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ključna uloga u zauzimanju grada Artjomovsk

Vagnerova grupa je odigrala ključnu ulogu u zauzimanju grada Artjomovsk (Bahmut) u Donbasu prošlog maja, što je samo jedan od primera njihove aktivnosti u regionu. Ova integracija bivših Vagnerovih boraca u Ahmat predstavlja značajan razvoj događaja u vojnom i političkom kontekstu Rusije i Čečenske Republike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading