ŠOK TVRDNJE BRITANSKIH MEDIJA: U Rusiji postoji crno tržište ratnih zarobljenika, JEDAN čovek rukovodi trgovinom

Autor:

Svet

08.03.2024

14:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ženevske konvencije inače zahtevaju human tretman prema svim ratnim zarobljenicima, ali su manje jasne u pogledu trgovine zarobljenicima.

ŠOK TVRDNJE BRITANSKIH MEDIJA: U Rusiji postoji crno tržište ratnih zarobljenika, JEDAN čovek rukovodi trgovinom

Foto: YouTube/The Telegraph/Printscreen

Pripadnici ruskih snaga prema navodima britanskih medija prodaju zarobljene ukrajinske vojnike svojim saborcima iz Čečenije.

Petro Jacenko, portparol ukrajinskog štaba za koordinaciju ratnih zarobljenika, rekao je za britanski Tajms da takozvanim crnim tržištom upravljaju grupe Čečena, etničke grupe sa juga Rusije.

Čečeni prema njegovim rečima kupuju ratne zarobljenike od drugih ruskih snaga kako bi ih koristili za razmenu svojih vojnika.

- Bilo je slučajeva da su naše ranjenike kupovali od ruske vojske, odvozili ih u Grozni, a zatim ih menjali za svoje - rekao je Jacenko.

Čečenske snage pod vođstvom, Ramzana Кadirova, borile su se na ruskoj strani u Ukrajini tokom čitave invazije. Međutim, prema Tajmsu, poslednjih meseci Čečeni su sve više angažovani u operacijama dalje od linija fronta što im daje manje mogućnosti da zarobe svoje protivnike i sprovode sopstvene razmene.

Jedan ukrajinski vojnik, Vjačeslav Levicki, koji ima 41 godinu, ispričao je za Tajms o svom zarobljavanju u Donjeckoj oblasti u februaru prošle godine i kasnijoj prodaji Čečenima. Levicki je zarobljen nakon bitke kod Avdejevke od strane vojnika Donjecke Narodne Republike.

- Uskratili su mu medicinsku pomoć za noge i stomak i tukli ga u pokušaju da ga nateraju da otkrije osetljive informacije - piše Tajms.

Ženevske konvencije inače zahtevaju human tretman prema svim ratnim zarobljenicima, ali su manje jasne u pogledu trgovine zarobljenicima.

Ubrzo je Levicki odveden u Grozni gde se oporavio i u junu 2023. godine bio deo grupe ukrajinskih zarobljenika koja je razmenjena za čečenske.

Kremlj je inače nastojao da predstavi Čečene kao okrutne kako bi ulio strah u Ukrajince. Međutim, na iznenađenje Levickog, Čečeni su ga tretirali relativno dobro, pružajući mu brzu medicinsku pomoć, piše Tajms. Ali pošto njegove povrede ranije nisu bile lečene morali su da mu amputiraju noge i ruke.

Procenjuje se da je oko 4.000 ukrajinskih boraca zarobljeno od strane ruskih snaga. Od avgusta prošle godine više od 2.500 Ukrajinaca je učestvovalo u razmeni zatvorenika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading