TALIBANI GLEDAJU KA PUTINU: Neočekivano savezništvo zapanjilo sve, a evo šta se krije iza priče o NOVOM DRUGARSTVU

Autor:

Svet

03.04.2024

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos tome što je klasificirana kao zabranjena teroristička organizacija u Rusiji, Moskva održava dobre odnose s talibanima i upućuje pozive njihovim zvaničnicima da posete zemlju

TALIBANI GLEDAJU KA PUTINU: Neočekivano savezništvo zapanjilo sve, a evo šta se krije iza priče o NOVOM DRUGARSTVU

Foto: Profimedia

Rusko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je za novinsku agenciju TASS da se razmatra mogućnost uklanjanja talibana s ruskog popisa terorističkih organizacija.

U međuvremenu, Zamir Kabulov, ruski posebni predstavnik za Avganistan, rekao je da Moskva redovno sarađuje s talibanima u protivterorističkim naporima.

Prema TASS-u, rusko Ministarstvo spoljnih poslova izjavilo je da Ministarstvo pravde, Ministarstvo spoljnih poslova i druge relevantne agencije ruske vlade aktivno ispituju uklanjanje talibana s popisa terorističkih organizacija.

No, konačnu odluku o ovom pitanju doneće vođstvo Rusije.

Uprkos tome što je klasificirana kao zabranjena teroristička organizacija u Rusiji, Moskva održava dobre odnose s talibanima i upućuje pozive njihovim zvaničnicima da posete zemlju, prenosi klix.ba.

Kabulov je novinskoj agenciji TASS rekao da su talibani pozvani da prisustvuju Svetskoj islamskoj konferenciji u gradu Kazan u Rusiji 14. maja 2024. godine.

Rusija je zabrinuta zbog prisutnosti terorističkih grupa u Avganistanu, koje bi, prema mišljenju Moskve, mogle da ugroze bezbednost zemalja srednje Azije.

Prethodno su objavljeni izveštaji o saradnji Rusije s talibanima u borbi protiv ISIL-a, grupe koja je prošle nedelje izvela krvavi napad u Rusiji, a po svemu sudeći saradnja bi se u budućnosti mogla i da se intenzivira.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading