PUTIN POTPUNO GLUV NA UPOZORENJA: Još jedna država na vreme obavestila Moskvu da se sprema teroristički napad (VIDEO)

Autor:

Svet

01.04.2024

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD su takođe unapred upozorile Rusiju na mogući islamistički napad, ali je Moskva umanjila značaj toga upozorenja.

PUTIN POTPUNO GLUV NA UPOZORENJA: Još jedna država na vreme obavestila Moskvu da se sprema teroristički napad (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

U danima pre napada na "Krokus siti hol" u blizini Moskve, 22. marta, Iran je obavestio Rusiju da postoji mogućnost velikog terorističkog napada na njenoj teritoriji, rekla su danas tri neimenovana dobro obaveštena izvora za Rojters.

- Teheran je podelio informacije sa Moskvom o mogućem velikom terorističkom napadu unutar Rusije, a do kojih je došao tokom ispitivanja uhapšenih u vezi sa smrtonosnim bombaškim napadima u Iranu - rekao je jedan od izvora. 

Drugi izvor je naveo da u informacijama koje je Teheran pružio Moskvi o predstojećem napadu nije bilo konkretnih detalja u vezi sa vremenom i tačnom metom.

Taj izvor je rekao da je jedan od terorista, koji je uhapšen u junu, izjavio da su pojedini članovi Islamske države već otputovali u Rusiju. 

Treći izvor, visoki bezbednosni zvaničnik, izjavio je da su iranske vlasti ispunile svoju obavezu da upozore Moskvu na osnovu informacija dobijenih od uhapšenih terorista.

Na pitanje o tome da prokomentariše da je Iran upozorio Rusiju pre napada, portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je danas da ne zna ništa o tome.

Iran je u januaru uhapsio 35 ljudi, uključujući i komandanta ogranka Islamske države (ID) sa sedištem u Avganistanu, ISIS-Khorasan (ISIS-K), nakon dva bombaška napada 3. januara u iranskom gradu Kermanu kada je poginulo gotovo 100 ljudi, a za koje je odgovornost preuzela ID.

SAD su takođe unapred upozorile Rusiju na mogući islamistički napad, ali je Moskva, kako navodi Rojters, umanjila značaj toga upozorenja, navodeći da od Vašingtona nije dobila nikakve detalje.

U najsmrtonosnijem napadu u Rusiji u poslednjih 20 godina, najmanje 144 osobe su poginule u pucnjavi i požaru u koncertnoj sali "Krokus siti hol" u blizini Moskve, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država, odnosno njen ogranak ISIS-K. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading