RUSIJA BRIŠE TALIBANE SA SPISKA TERORISTA: U Kabul stigla specijalna pozivnica iz Moskve, ujedinjuje ih zajednički neprijatelj

Autor:

Svet

02.04.2024

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konačnu odluku o ovom pitanju doneće rukovodstvo Rusije.

RUSIJA BRIŠE TALIBANE SA SPISKA TERORISTA: U Kabul stigla specijalna pozivnica iz Moskve, ujedinjuje ih zajednički neprijatelj

Foto: Tanjug/AP

U utorak je rusko Ministarstvo spoljnih poslova za novinsku agenciju TASS poručilo da se razmatra mogućnost uklanjanja Talibana s ruskog popisa terorističkih organizacija.

U međuvremenu, Zamir Kabulov, ruski posebni predstavnik za Avganistan, rekao je da Moskva redovno sarađuje s Talibanima u antiterorističkim aktivnostima.

Prema TASS-u, rusko Ministarstvo spoljnih poslova izjavilo je da Ministarstvo pravde, Ministarstvo spoljnih poslova i druge relevantne agencije ruske vlade aktivno ispituju uklanjanje Talibana s popisa terorističkih organizacija.

No, konačnu odluku o ovom pitanju doneće rukovodstvo Rusije.

Uprkos tome što je klasifikovana kao zabranjena teroristička organizacija u Rusiji, Moskva održava dobre odnose s Talibanima i upućuje pozive njihovim zvaničnicima da posete zemlju.

Kabulov je novinskoj agenciji TASS rekao da su Talibani pozvani da prisustvuju Svetskoj islamskoj konferenciji u gradu Kazanj u Rusiji, 14. maja 2024.

Rusija je zabrinuta zbog prisutnosti terorističkih grupa u Avganistanu, koje bi, prema mišljenju Moskve, mogle ugroziti bezbednost zemalja srednje Azije.

Prethodno su objavljeni izveštaji o saradnji Rusije s Talibanima u borbi protiv ISIS-a, grupe koja je izvela krvavi napad u Rusiji, a po svemu sudeći saradnja bi se u budućnosti mogla i intenzivirati.

Podsetimo, teroristička organizacija Islamska država (ISIS) zapretila je da će "masakrirati" ruskog predsednika, Vladimira Putina, kao i da je mučenje terorista napada u Moskvi "povećalo žeđ za krvlju".

ISIS je tim povodom saopštio:

- Svim divljim Rusima! Prestanite mučiti zatvorenike Islamske države. Pazite! Nemojte misliti da nemamo priliku da vam se osvetimo za našu uhvaćenu braću. U napadu u petak dokazali smo vam da, ako Bog da, mudžahedini Islamske države mogu vas kazniti za bilo koji od vaših užasa. Mučenje uhvaćenih mudžahedina i objavljivanje video zapisa o tome povećava žeđ za vašom krvlju kod hiljada njihove braće. Ovoga puta, udarićemo vas tako jako po glavi da će vas buduće generacije, ako Bog da, pamtiti, a ovaj prošli bol i rane će biti zaboravljeno. Da! Stižu vam vrlo teški, smrtonosni, krvavi, još gori i razorniji udari. Iščekujte! Očekujte masakr, ako Bog da. Veoma brzo, ako Bog da.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading