AMERIČKI OBAVEŠTAJNI IZVOR OTKRIVA: Predvodnik avganistanskog ogranka Islamske države sposoban za operacije daleko van svog područja

Autor:

Svet

25.03.2024

20:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvanični Vašington naveo je da je ovog meseca upozorio Rusiju na mogući teroristički napad na osnovu presretnutih komunikacija pripadnika ID Korasana.

AMERIČKI OBAVEŠTAJNI IZVOR OTKRIVA: Predvodnik avganistanskog ogranka Islamske države sposoban za operacije daleko van svog područja

Foto: Tanjug/AP

Sanaulah Gafari, koji predvodi avganistanski ogranak Islamske države, uspeo je da ga pretvori u jedan od najopasnijih delova te globalne militantne islamističke mreže, sposoban za operacije daleko van svog područja, tvrdi neimenovani američki obaveštajni izvor.

Islamska država je preuzela odgovornost za teroristički napad izveden u petak u koncertnoj dvorani "Krokus" u predgrađu Moskve u kojem je poginulo najmanje 137 ljudi, a američki zvaničnici tvrde da raspolažu obaveštajnim podacima koji ukazuju da je za napad odgovorna upravo avganistanska frakcija Islamske države Korasana, navodi Rojters.

Zvanični Vašington naveo je da je ovog meseca upozorio Rusiju na mogući teroristički napad na osnovu presretnutih komunikacija pripadnika ID Korasana.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je sumnju u tvrdnje da su za napad na dvoranu Krokus odgovorni pripadnici ID-a, iako pronalaženje tadžikistanskih pasoša kod uhapšenih naoružanih napadača sugeriše na moguću povezanost sa grupom Sanulaha Gafarija (29), ukazuju stručnjaci za bezbednost.

Rojters tvrdi da je poslednjih godina njegova organizacija je u više navrata nastojala da izvrši napade na Rusiju u znak odmazde za njenu intervenciju u građanskom ratu u Siriji gde je poražena regionalna frakcija Islamska države

Prošle godine bilo je javljeno da je Gafari ubijen u junu u Avganistanu, ali on je uspeo da ranjen pobegne preko granice u Pakistan i veruje se da živi u provinciji Beludžistan, u područjima koji nisu pod kontrolom centralnih vlasti, rekla su dva izvora iz avganistanskih i pakistanskih Talibana za britansku agenciju.

Naoružani ljudi iz Tadžikistana, koji su izveli teroristički napad na "Krokus siti hol" u Moskvi u petak, nakratko su ušli u Tursku da bi obnovili svoje ruske boravišne dozvole, rekao je danas neimenovani turski bezbednosni zvaničnik za Rojters.

Zvaničnik je naveo da ne postoji nalog za hapšenje napadača, što znači da mogu slobodno da putuju između Turske i Rusije, ističući da su oni dugo živeli u Moskvi.

Dvojica napadača su napustila Tursku da bi otputovala u Moskvu istim letom 2. marta ove godine, rekao je izvor. 

Najmanje 139 osoba je poginulo, a 182 su povređene u napadu na "Krokus siti hol" za koji je odgovornost preuzela Islamska država. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading