"DOSTOJANSTVENO, KAO SVAKI HRIŠĆANIN" Papa Franja dao precizna uputstva za svoju sahranu, DVE stvari izričito zabranjuje

Autor:

Svet

02.04.2024

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Papa Franja je 266. biskup Rima, šef države i suveren Vatikana.

"DOSTOJANSTVENO, KAO SVAKI HRIŠĆANIN" Papa Franja dao precizna uputstva za svoju sahranu, DVE stvari izričito zabranjuje

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja

Poglavar rimokatoličke crkve, papa Franja, saopštio je danas da kada bude sahranjen, njegovo telo neće biti izloženo na bdenju, a neće imati ni ukrašeni drveni odar koji podržava kovčeg uglednih ličnosti tradicionalno prisutan na katoličkim sahranama.

- Razgovarao sam sa majstorom ceremonije i uklonili smo ovo i mnoge druge stvari, jer je ritual sahrane bio previše preopterećen - rekao je Franja.

On je dodao da je sahrana njegovog prethodnika, Benedikta XVI, bila poslednja tradicionalna sahrana rimskog pontifa, gde je telo izloženo, javlja Ansa.

U knjizi Havijera Martineza Brokala, ''Naslednik'', koja se sastoji od intervjua sa papom, Franja je rekao da želi da bude sahranjen ''dostojanstveno, kao svaki hrišćanin“.

Tokom prethodnih nedelja, Vatikan je otkazao prisustvo pape na nekoliko događaja zbog lošeg zdravlja, a Franja (86) trenutno koristi invalidska kolica zbog problema s kolenima.

Podsetimo, papa Franja je 266. biskup Rima, šef države i suveren Vatikana. Njegovo svetovno ime je Horhe Mario Bergoljo. Zvanično ime je uzeo u čest sveca Franje Asiškog.

Pre nego što je izabran na konklavi 2013. bio je kardinal-sveštenik i zatim nadbiskup Buenos Ajresa.

Papa Franja je prvi jezuita i prvi Latinoamerikanac, kao i prvi pripadnik nekog crkvenog reda od Grgura XVI (1831–1846) i prvi neevropljanin nakon Grgura III (731–741) na ovom položaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading