PAPINE REČI POVEZANE SA HITLEROM: Pljušte kritike u Ukrajini na račun vatikanskog poglavara

Autor:

Svet

11.03.2024

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnik za štampu Vatikana rekao je potom da poglavar Rimokatoličke crkve nije govorio o prestanku rata kapitulacijom već pregovorima.

PAPINE REČI POVEZANE SA HITLEROM: Pljušte kritike u Ukrajini na račun vatikanskog poglavara

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja

Ukrajina je snažno odbacila poziv pape Franje da Kijev pregovara o kraj rata sa Rusijom i da pokaže "hrabrost da podigne belu zastavu".

Ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao je da zemlja "neće nikada podići nijednu drugu zastavu osim državne plavo-žute zastave".

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, odbacio je papinu izjavu kao "virtuelnu medijaciju".

Predstavnik za štampu Vatikana rekao je potom da poglavar Rimokatoličke crkve nije govorio o prestanku rata kapitulacijom već pregovorima.

Intervju za švajcarski RSI, snimljen u februaru, biće emitovan 20. marta kao deo kulturnog programa.

Foto: Tanjug/AP

 

Prema transkriptu razgovora, koji je citirala agencija Rojters, papa je bio upitan da prokomentariše raspravu onih koji žele da Ukrajina zatraži dogovor sa Rusijom - odnosno mahne "belom zastavom", kako je to novinar predočio, i onih koji tvrde da bi takav postupak dao opravdanje agresiji.

- Najjači su oni koji sagledaju situaciju, razmisle o ljudima, i imaju hrabrost da pokažu belu zastavu i pregovoraju. Kada vidite da ste poraženi, da stvari ne idu dobro, morate da imate hrabrosti da pregovarate - glasio je citat pape.

Papina izjava izazvala je salve kritika.

Tokom obraćanja u nedelju uveče, Zelenski nije direktno pomenuo papu, već je hvalio rad sveštenika na prvoj liniji fronta.

- Oni su na prvoj liniji fronta, štite život i ljudskost, uz pomoć molitve, razgovora i dela. To je ono što crkva jeste, zajedno sa ljudima, a ne 2.500 kilometara udaljena, na nekom drugom mestu, odakle virtuelno posreduje između nekoga ko želi da živi i nekoga ko želi to da uništi - kazao je Zelenski.

Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine, napisao je na društvenim mrežama:

- Naša zastava je žuta i plava. To je zastava pod kojom živimo, umireno i opstajemo. Nikada nećemo podići nijednu drugu zastavu.

Foto: Tanjug/AP

 

Ambasador Ukrajine u Vatikanu uporedio je papinu izjavu sa rečima onih koji su se zalagali za pregovore sa Adolfom Hitlerom tokom Drugog svetskog rata.

Radek Sikorski, poljski ministar spoljnih poslova, upitao je da li bi papa, zarad ravnoteže, podstakao ruskog predsednika, Vladimira Putina, da skupi hrabrost i povuče snage iz Ukrajine.

Ukrajinci, među kojima je bio i poglavar ukrajinske grčkokatoličke crkve, žestoko su kritikovali papu na društvenim mrežama.

Odgovarajući na kritike, portparol Vatikana, Mateo Bruni, rekao je da je papa "simbolično upotrebio belu zastavu, na osnovu pitanja novinara, da bi označio primirje postignuto hrabrošću pregovora".

Dodao je da je papa jasno naglasio da "pregovori nikada nisu predaja".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading