RUSKI SENATOR OČITAO LEKCIJU ZAGOVORNICIMA SMRTNE KAZNE: "To je nepoštesna spekulacija"

Autor:

Svet

27.03.2024

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski zvaničnici počeli su da govore o vraćanju smrtne kazne nakon terorističkog napada na "Krokus siti hol", 22. marta, u kojem je ubijeno najmanje 139 ljudi.

RUSKI SENATOR OČITAO LEKCIJU ZAGOVORNICIMA SMRTNE KAZNE: "To je nepoštesna spekulacija"

Foto: YouTube/Енисей Информ/Printscreen

Važeći zakoni Rusije ne dozvoljavaju primenu smrtne kazne za one koji su osuđeni po članovima koji se odnose na terorizam, čak i bez postojanja moratorijuma, rekao je Andrej Klišas, šef Komiteta Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo i izgradnju države.

Senator je u svom Telegram kanalu primetio sve veću raspravu o smrtnoj kazni, čiji učesnici "ubeđuju da teroriste i pedofile treba pogubiti i da će narod to podržati, a da je problem samo u Ustavnom sudu".

Senator, pozivajući se na Ustav i druge zakone Rusije, napominje da odluku o smrtnoj kazni za posebno teške zločine može doneti samo sud uz učešće porote.

Istovremeno, piše Klišas, krivične predmete terorističkih napada i seksualnog nasilja nad maloletnicima ne može suditi porota. Maksimalna kazna predviđena za ova krivična dela je doživotni zatvor.

Foto: Printscreen

 

Dakle, prema sadašnjem zakonodavstvu, u nedostatku moratorijuma, krivična dela iz pet krivičnih članova mogu biti kažnjena smrtnom kaznom.

- S obzirom na navedeno, poštovani "analitičari" i pravnici, upućivanje u pravcu Ustavnog suda kao prepreke "pravičnoj odmazdi", posebno nakon tragičnih događaja u "Krokusu", gde je počinjen teški zločin, je nepoštena spekulacija - rekao je Klišas.

Podsetimo, ruski zvaničnici počeli su da govore o vraćanju smrtne kazne nakon terorističkog napada na "Krokus siti hol", 22. marta, u kojem je ubijeno najmanje 139 ljudi.

Stranka Pravedna Rusija predložila je održavanje referenduma o vraćanju smrtne kazne.

Predsednik Državne dume, Vjačeslav Volodin, najavio je stvaranje radne grupe u Državnoj dumi koja će analizirati izmene ruskog zakonodavstva predložene nakon terorističkog napada u "Krokusu".

Moratorijum na smrtnu kaznu uveden je u Rusiji 1997. godine. Predsednik Ustavnog suda Ruske Federacije, Valerij Zorkin, izjavio je 2022. godine da je vraćanje smrtne kazne u zemlji moguće tek nakon promene Ustava.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading