MILOŠ ZEMAN U TEŠKOM STANJU: Oglasila se predstavnica bolnice u kojoj je smešten bivši češki predsednik

Autor:

Svet

22.03.2024

17:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zeman (79) je bio predsednik Češke u dva mandata: od 2013. do 2018. i od 2018. do 2023. godine.

MILOŠ ZEMAN U TEŠKOM STANJU: Oglasila se predstavnica bolnice u kojoj je smešten bivši češki predsednik

Foto: Tanjug/AP

Stanje bivšeg predsednika Češke, Miloša Zemana, koji je operisan 14. marta, i dalje je teško, a postoji i rizik od ponovnog pojavljivanja tromboze, saopšteno je danas iz praške bolnice.

Predstavnica uprave bolnice Motol u kojoj se nalazi Zeman, Lusija Valentova-Bartakova, rekla je novinarima da će bivši predsednik danas biti prebačen sa intenzivne nege na odeljenje intenzivne nege u kardiovaskularnoj klinici te bolnice, prenela je češka novinska agencija ČTK.

Zeman, koji dugi niz godina boluje od dijabetesa, pre osam dana je podvrgnut neplaniranoj operaciji zbog kritičnog nedostatka krvi u nozi izazvanog trombozom.

Zeman (79) je bio predsednik Češke u dva mandata: od 2013. do 2018. i od 2018. do 2023. godine.

Podsetimo, Zeman je dva puta u poslednjih mesec i po dana govorio da je priznavanjem tzv. Kosova Zapad napravio opasan presedan i ocenio da taj postupak predstavlja "sramotu".

U uvodnom obraćanju na konferenciji pod nazivom "Kršenje međunarodnog prava na Kosovu i u Ukrajini" u Pragu, Zeman je oštro kritikovao priznanje tzv. Kosova osuđujući taj čin kao podršku "državi povezanoj sa mafijaškim strukturama i represijom nad srpskom manjinom".

Zeman je ponovio da "priznanje Kosova predstavlja opasan presedan", jer "velike sile nameću svoju volju malim državama i bezobzirno menjaju postojeće granice". On je pozvao na konzistentnost u međunarodnim standardima, uporedivši intervenciju NATO u SRJ i akcije Rusije u Ukrajini.

Nako toga, Zeman je u intervjuu za češki list Pravo, povodom 25 godina od ulaska Češke u NATO, rekao da je tada podržao ulazak u Alijansu, kao i da je nedelju dana nakon toga podržao bombardovanje SRJ, ali da smatra da su članice bile prevarene, jer im je rečeno da će biti gađani samo vojni ciljevi.

- Bili smo, i to sam javno rekao, prevareni. Jer su nam u NATO rekli da će se bombardovanje odnositi samo na vojne ciljeve. Ali u stvari, kao što vam je dobro poznato, radilo se i o civilnim objektima, i samim tim je proizvelo i civilne žrtve - rekao je Zeman.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading