STRAHUJE SE OD ŠIRENJA! Opaka infekcija kosi Japance! IZAZIVA TOKSIČNI ŠOK I SMRT, VERUJE SE DA JE ZA SVE KRIVA KORONA!

Autor:

Svet

21.03.2024

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jeziva infekcija detektovana je u svim profakturama Japana.

STRAHUJE SE OD ŠIRENJA! Opaka infekcija kosi Japance! IZAZIVA TOKSIČNI ŠOK I SMRT, VERUJE SE DA JE ZA SVE KRIVA KORONA!

Foto: www.profimedia.rs

Stručnjaci upozoravaju da se u Japanu širi retka, ali opasna bakterijska infekcija streptokokne bolesti grupe A, posebno najoštriji oblik - sindrom streptokoknog toksičnog šoka (STSS). Prema Nacionalnom institutu za infektivne bolesti (NIID), očekuje se da će broj slučajeva u 2024. godini premašiti prošlogodišnje rekordne brojke. Privremeni podaci pokazuju da je u prva dva meseca 2024. već zabeleženo 378 slučajeva STSS, a infekcije su identifikovane u skoro svim prefekturama Japana.


Najnovija zabrinutost izazvana je prisustvom visoko virulentnih i zaraznih sojeva streptokoka, potvrđenih u Japanu. Ova situacija izaziva dodatnu strepnju jer još uvek postoji mnogo nepoznatih faktora u vezi sa mehanizmima iza fulminantnih oblika streptokoka.


Iako se smatra da su stariji ljudi pod većim rizikom od ove infekcije, soj grupe A streptokoka dovodi do više smrtnih slučajeva među pacijentima mlađim od 50 godina, prema NIID-u. Od 65 osoba mlađih od 50 godina kojima je dijagnostikovan STSS između jula i decembra 2023. godine, umrla je oko trećina, što iznosi 21 osoba.


Streptococcus pyogenes, poznatija kao streptokoka A, može izazvati upalu grla, a veoma je zarazna. U nekim slučajevima, može izazvati ozbiljne bolesti, zdravstvene komplikacije i smrt, posebno kod odraslih starijih od 30 godina. Oko 30% slučajeva STSS je fatalno.


Neki stručnjaci veruju da je brz porast slučajeva prošle godine povezan sa ukidanjem ograničenja nametnutih tokom pandemije korona virusa. Vlada je u maju 2023. smanjila status zaraze kovid-19, stavljajući ga u rang sa sezonskim gripom, što je dovelo do promene u pristupu lokalnih vlasti prema zaraženim osobama.

U zaključku, situacija sa širenjem streptokokne bolesti grupe A u Japanu izaziva ozbiljnu zabrinutost među stručnjacima, a napore za identifikaciju uzroka ove opasne bakterijske infekcije treba intenzivirati radi zaštite javnog zdravlja.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading