SEDAM GRUPA RAKETA UDARILE NA KIJEV SA BOKA: Detalji krvavog ruskog napada na ukrajinsku prestonicu (VIDEO)

Autor:

Svet

21.03.2024

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani su prijavili da su čuli veoma jake detonacije što je ukazivalo na primenu voma jakih projektila, pretpostavka je balističkih KN-23 ili, možda, Kinžala.

SEDAM GRUPA RAKETA UDARILE NA KIJEV SA BOKA: Detalji krvavog ruskog napada na ukrajinsku prestonicu (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Ruska strateška avijacija u četvrtak rano ujutro izvela je napade na Kijev, nekoliko sati pred posetu šefa Vojnog komiteta NATO, holandskog admirala Roba Bauera, što je prva poseta jednog vojnog zvaničnika Alijanse Kijevu od početka rata u Ukrajini februara 2022. godine.

U četvrtak rano ujutro iz baze Engels u Saratovskoj oblasti poletelo je 11 strateških bombardera TU-95MS prema zoni Kaspijskog jezera. Oni su sa linije Volgodonsk-Engels koja se nalazi zapadno od Kaspijskog jezera lansirali 29 krstarećih raketa H-101 i modifikovanih H-555.

Ukrajinski izvori tvrdili su da su na prestonicu Kijev lansirane i taktičke balističke rakete i to verzija KN-23 što je u osnovi severnokorejska taktička balistička raketa slična ruskom Iskanderu, odnosno, njegova kopija poznata i kao Kimskander, kako su ga na zapadu označili.

Međutim, pojedini izvori u Ukrajini to demantuju i tvrde da zbog jačine eksplozije, Rusi su najverovatnije lansirali hiperzvučne rakete H-47 Kinžal sa borbenih aviona MiG-31K unutar dubine teritorije Rusije.

Rusi su navodno tih 29 krstarećih raketa lansirali u 7 grupa, od čega su preletele zapadni deo Ukrajine pre pogotka Kijeva.

Sedam grupa raketa pošto su izvele zaobilazni manevar, jer su došle sa boka iz pravca Žitomira, Rivna i Hmeljnickog su udarili na Kijev. U samom gradu prvi napad je trajao od 4:59-5:02 sati u četvrtak ujutro, a drugi od 5:11-5:15 sati.

Krstareće rakete su ušle na teritoriju Ukrajine u Černigovskoj oblasti i nastavile let na zapad zapobilazeći Rivno i Žitomir i Hmeljnicki, gde su se rakete razdvojile i sa više pravaca u dve faze izvele napad. Hipersonične rakete H-47 Kinžal i to dva projektila doletela su iz pravca severo- istoka, odnosno kod Sumija ušle u ukrajinski vazdušni prostor i doletele do meta u predgrađu Kijeva.

Građani su prijavili da su čuli veoma jake detonacije što je ukazivalo na primenu voma jakih projektila, pretpostavka je balističkih KN-23 ili, možda, Kinžala.

Na meti krstarećih raketa su bila vojna postrojenja u distriktu Podolski, Ševčekovski pored aerodroma Čajka i Svjatošinski. Prema ukrajnskim podacima 13 osoba povređeno je u ovom raketnom napadu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading