HOROR KAKAV NIJE VIĐEN: Milion devojčica ZAUVEK oterano iz škola

Autor:

Svet

20.03.2024

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je verovatno jedina država na svetu gde je tako nešto moguće da se dogodi

HOROR KAKAV NIJE VIĐEN: Milion devojčica ZAUVEK oterano iz škola

Foto: shutterstock

Školska godina u Avganistanu počela je danas bez milion devojčica pogođenih zabranom talibanske vlasti da je pohađaju posle šestog razreda.

To Avganistan čini jedinom državom sa restrikcijama na obrazovanje žena, a Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) saopštio je da je pre talibanske vlasti oko pet miliona devojčica već bilo izvan škola zbog nedostatka objekata i drugih razloga, prenosi Asošijeted pres.

"Ministarstvo za obrazovanje pokušava da poveća kvalitet obrazovanja verskih i modernih nauka što je više moguće", rekao je ministar obrazovanja Abibulah Aga na ceremoniji obeležavanja nove školske godine na kojoj je pristup novinarkama bio zabranjen zbog nedostatka "odgovarajućeg mesta".

Aga je pozvao učenike da izbegavaju nošenje odeće koja nije u skladu sa principima islama.

Iako dečaci imaju pristup obrazovanju, nevladina organizacija "Hjuman rajts voč" izvestila je u decembru da "zlostavljačke" obrazovne prakse povređuju dečake Avganistanu, kao i da je većina kvalifikovanih nastavnika napustila škole zbog "regresivnih kurikuluma".

Talibanska vlast je, od povlačenja trupa SAD i NATO iz Avganistana, isprva obećavala blažu vladavinu, ali je vrlo brzo zabranila ženama pristup visokom obrazovanju, javnim prostorima i većini poslova.

Ipak, iz SAD i država NATO saveza do sada nisu dolazile reakcije ili kritike oko talibanske vlasti, što ne znači da se tako nešto neće dogoditi uskoro.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading