ŽENAMA SE VIŠE NEĆE SAKATITI GENITALIJE: Revolucionarna promena u zemlji

Autor:

Svet

18.03.2024

22:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija ukazala je da ova praksa nije ni od kakve koristi za zdravlje i može dovesti do prekomernog krvarenja, šoka, psiholoških problema, pa čak i smrti

ŽENAMA SE VIŠE NEĆE SAKATITI GENITALIJE: Revolucionarna promena u zemlji

Foto: youtube.com/gamtube

Poslanici u parlamentu Gambije danas su raspravljali o tome da li da se ukine zabrana sakaćenja ženskih genitalija, praksa koja je poslednjih godina u porastu u toj većinski muslimanskoj zemlji, uprkos intenzivnoj kampanji aktivista.

Vlasti u ovoj zapadnoafričkoj zemlji uvele su 2015. godine velike novčane i zatvorske kazne za one koji vrše obred obrezivanja žena, prenosi Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija ukazala je da ova praksa nije ni od kakve koristi za zdravlje i može dovesti do prekomernog krvarenja, šoka, psiholoških problema, pa čak i smrti.

Poslanik u parlamentu Gambije Almameh Giba je ranije predstavio nacrt zakona o ukidanju zabrane tvrdeći da se njom krši pravo građana da praktikuju svoju kulturu i veru.

Gambija je većinski muslimanska zemlja, a ako bi najnoviji predlog bio usvojen u parlamentu, postala bi prva zemlja koja je poništila zabranu sakaćenja ženskih genitalija, navodi Rojters.

Gambija beleži značajan rast u turizmu i neki njeni delovi su jako popularni za posetu. Međutim, strankinje koje dolaze u Gambiju nimalo nisu srećne zbog prakse sakaćenja genitalija lokalnih stannovnica i zbog toga je cela zemlja na lošem glasu.

Samim tim, vlada ove države donela je važnu odluku koja ako bude sprovedena u delo, značiće mnogo i na imidžu zemlje u svetu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading