EVROPSKA UNIJA PO STAROM: Spremaju se nove sankcije za Hamas, a evo kako se tretira IZRAEL

Autor:

Svet

18.03.2024

20:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je prvi put da je EU odlučila da uvede sankcije izraelskim doseljenicima, prateći korake SAD i Velike Britanije

EVROPSKA UNIJA PO STAROM: Spremaju se nove sankcije za Hamas, a evo kako se tretira IZRAEL

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije složili su se danas u načelu da se uvedu sankcije izraelskim doseljenicima koji napadaju Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i da se pooštre sankcije članovima militantnog Hamasa.

Ovo je prvi put da je EU odlučila da uvede sankcije izraelskim doseljenicima, prateći korake SAD i Velike Britanije, navodi Rojters.

"Postignut je čvrst kompromis na radnom nivou i nadam se da će tako biti nastavljeno, dok se potpuno ne usvoje sankcije, ali politički sporazum je tu", rekao je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

Zvaničnici EU su, takođe, izrazili zabrinutost zbog sve većeg nasilja nad Palestincima na Zapadnoj obali. Evropska unija je uvela sankcije kojim se cilja Hamas, nakon smrtonosnog napada te militantne grupe na jug Izraela 7. oktobra.

Sada je planirano da se uvedu dodatne sankcije Hamasu, pre nego što se uvedu sankcije izarelskim doseljenicima, istakle su diplomate.

Rojters navodi da je to razdvajanje bilo važno za članice EU koje su bliske sa Izraelom, poput Nemačke, Austrije i Češke, jer su želeli da stave do znanja da se ne izjednačava Hamas sa izraelskim doseljenicima.

Mađarska je pružala najveći otpor uvođenju sankcija izraerlskim doseljenicima, ali je nedavno ublažila svoj stav, rekle su diplomate. Doseljenicima prete putne zabrane i zamrzavanje imovine, dodaje se.

Što se Izraela i njegovog konstantnog bombardovanja Gaze - ni reč.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading