PAO DOGOVOR U PARIZU? Izraelci prihvatili ponudu Amerikanaca, Egipta i Katara, čeka se Hamas

Autor:

Svet

24.02.2024

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je u petak rekao da odluka o slanju delegacije na pregovore u Pariz ima za cilj da pruži priliku da se pregovara o oslobađanju otetih

PAO DOGOVOR U PARIZU? Izraelci prihvatili ponudu Amerikanaca, Egipta i Katara, čeka se Hamas

Foto: Profimedia

Tokom sastanka u Parizu između predstavnika SAD, Izraela, Egipta i Katara dogovoren je novi i ažuriran nacrt sporazuma o oslobađanju izraelskih talaca koje palestinski Hamas drži u Pojasu Gaze,javlja Džeruzalem post pozivajući se na dva izvora upoznata sa sadržajem razgovora o primirju.

Izvori su naveli da bi napredak koji je postignut mogao da omogući prelazak na pregovore o detaljima sporazuma, kao što su broj i identitet zatvorenika koji će biti pušteni na slobodu, prenosi Džeruselim post.

Dodali su da izraelski ratni kabinet sada očekuje da dobije informacije od pregovaračkog tima i odluči o daljim koracima, što bi se moglo dogoditi već večeras.

Jedan od izvora je naglasio da napredak ka detaljnijim pregovorima zavisi od sposobnosti posrednika da primoraju Hamas da pristane na novi okvir uspostavljen na sastanku u Parizu.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je u petak rekao da odluka o slanju delegacije na pregovore u Pariz ima za cilj da pruži priliku da se pregovara o oslobađanju otetih.

Ministar finansija Bezalel Smotrič je dodao da veruje da će razmena talaca u ovom trenutku dovesti do kraja rata i sprečiti uništenje Hamasa.

Nakon što su se jemenski pobunjenici Huti napadima na brodove u Crvenom moru uključili u izraelsko-palestinski sukob u Gazi na strani Hamasa, stručnjaci primećuju eskalaciju, a neki od njih izražavaju bojazan da se čovečanstvo kreće prema Trećem svetskom ratu, navodi u analizi Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

U tekstu pod naslovom Izraelsko-palestinski sukob pravi se paralela trenutne situacije sa onom iz kasnih 1930-ih, uoči Drugog svetskog rata, kada su, kako se navodi, ekonomije bile u recesiji, a ljudi svoje nezadovoljstvo često izražavali štrajkovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading