HAMAS NAPUSTIO PREGOVORE O PREKIDU RATA: Evo kako su Izraelci reagovali na neočekivanu vest

Autor:

Svet

07.03.2024

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvaničnici su rekli za AP da je Hamas pristao na glavne uslove sporazuma o prvoj fazi, ali žele garancije da će to dovesti do stalnog prekida vatre, navodi "Tajms of Izrael"

HAMAS NAPUSTIO PREGOVORE O PREKIDU RATA: Evo kako su Izraelci reagovali na neočekivanu vest

Foto: printscreen/facebook.com/Israel Defence Forces

Egipatski zvaničnici saopštili su danas da su pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze dospeli u ćorsokak zbog Hamasovog zahteva da se u fazama dođe do kraja rata.

Delegacija te militantne palestinske grupe napustila je Kairo, mesto pregovora, kako bi održala konsultacije, a kako navodi egipatski TV kanal Al-Kahira njuz, razgovori će se nastaviti sledeće nedelje.

Zvaničnici su rekli za AP da je Hamas pristao na glavne uslove sporazuma o prvoj fazi, ali žele garancije da će to dovesti do stalnog prekida vatre, navodi "Tajms of Izrael".

Hamas je poručio da neće pustiti preostale taoce bez totalnog povlačenja izraelske vojske iz Pojasa Gaze, navodi taj izraelski list.

Militantna grupa, takođe, zahteva oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, uključujući i one koji su osuđeni za teška krivična dela.

Visoki zvaničnik Hamasa, Abu Zuhri, rekao je da je Izrael "odbacio" sve napore posrednika da se postigne dogovor o prekidu vatre.

Broj ubijenih u raketnom napadu pobunjeničkih Huta na teretni brod "True Confidence", u blizini obala Jemena, porastao je na tri, dok su dva člana posade zadobila teže povrede, saopštili su danas vlasnici broda.

Oni su dodali da se brod, koji je pogođen u sredu, udaljava od obale, kao i da se prave planovi za njegovo spasavanja, javlja Rojters.

Brod je u vlasništvu Liberije, a plovio je pod zastavom Barbadosa. Napadi Huta na brodove u Crvenom moru poremetili su globalni komercijalni pomorski transport i prisilili kompanije da se preusmere na duže i skuplje pomorske rute oko Južne Afrike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading