KINA NADMAŠILA PUTINOVU MAŠINU SMRTI! Imaju MOĆNIJE oružje od ruskog Kindžala, 15 puta je BRŽE OD ZVUKA! (VIDEO)

Autor:

Svet

14.03.2024

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski projektil ima mogućnost da nosi konvencionalne, ali i nuklearne bojeve glave, čineći ga izuzetno moćnim oružjem.

KINA NADMAŠILA PUTINOVU MAŠINU SMRTI! Imaju MOĆNIJE oružje od ruskog Kindžala, 15 puta je BRŽE OD ZVUKA! (VIDEO)

Foto: Printscreen Youtube

Američka novinska agencija Bloomberg objavila je da Kina prednjači u razvoju, testiranju i razmeštanju hipersoničnog oružja, ispred Rusije, dok SAD rade na tome da ih sustignu i stvore novo oružje čija je brzina pet puta veća.

Prema rečima višeg vojnog analitičara američke vojne obaveštajne službe Džefrija Mekormika, hipersonični arsenal Kine rezultat je 20-godišnjih napora Pekinga da unapredi razvoj tehnologije i sposobnosti konvencionalnog i nuklearnog oružja kroz intenzivne investicije, razvoj, testiranje i raspoređivanje, prenosi Bloomberg.

Kineski hipersonični projektil i njegove sposobnosti

Američki Vol Strit Žurnal otkrio je kako je Kina lansirala raketu iznad Južnog kineskog mora koja je letela brzinom većom od 15.000 milja na sat (više od 24.000 kilometara) i može da stigne do bilo kog mesta na Zemlji za manje od sat vremena. Kineski projektil ima mogućnost da nosi konvencionalne, ali i nuklearne bojeve glave, čineći ga izuzetno moćnim oružjem.

Ruski hipersonični projektili

Rusija takođe ima impresivan arsenal hipersoničnog oružja, uključujući projektil Kinžal, raketu vazduh-zemlja s nuklearnim mogućnostima. Osim toga, Rusija na raspolaganju ima i upersonični projektil Cirkon, koji može da uništi istovremeno dva ili više najsavremenijih brodova ili nosača aviona. Domet mu je 1.600 kilometara, a brzina iznosi osam maha (9.800 km/h), prenose mediji.

Iran takođe razvija hipersonično oružje

Pentagon je bio u šoku kada je Iran predstavio Fatah, hipersoničnu balističku raketu, koja tvrdi da ima domet od 1.400 kilometara i može putovati brzinom do 15 maha (5,1 kilometar u sekundi) pre nego što pogodi cilj. Prema rečima iranskih zvaničnika, ova raketa koristi čvrsta goriva koja omogućavaju veliku sposobnost manevrisanja u atmosferi i van nje, čineći je izuzetno efikasnim oružjem.

Razvoj hipersoničnog oružja postaje sve značajniji faktor u vojnim strategijama različitih zemalja. Sa Kinom, Rusijom i Iranom koje aktivno razvijaju hipersonično oružje, svet ulazi u novu eru vojne tehnologije koja će imati značajan uticaj na globalnu geopolitiku i ravnotežu snaga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading