Američki sindikati traže od Bele kuće da istraži kineske trgovinske prakse

Autor:

Svet

12.03.2024

22:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trgovinske prakse su samo jedna komponenta napetosti u američko-kineskim odnosima poslednjih godina

Američki sindikati traže od Bele kuće da istraži kineske trgovinske prakse

Foto: Profimedia

Pet američkih sindikata podnelo je danas peticiju američkoj trgovinskoj kancelariji (USTR) tražeći istragu zbog navodne nepoštene prakse Kine u sektorima pomorske logistike i brodogradnje, saopšteno je danas iz USTR-a.

Peticija je podneta u skladu sa Zakonom o trgovini i poziva administraciju predsednika Džozefa Bajdena u Beloj kući da uvede lučke takse za brodove kineske proizvodnje i stvori fond za revitalizaciju američke brodogradnje, preneo je Rojters.

- Videli smo kako Kina, stvarajući zavisnosti i ranjivosti u više sektora, kao što su čelik, aluminijum, solarna energija, baterije i minerali, nanosi štetu američkim radnicima, preduzećima i lancima snabdevanja - saopštila je USTR i dodala da će razmotriti peticiju.

Trgovinske prakse su samo jedna komponenta napetosti u američko-kineskim odnosima poslednjih godina, a ostala sporna pitanja uključuju Tajvan, optužbe za špijunažu, ljudska prava i poreklo pandemije kovida, navodi Rojters.

- Kineski nagon da dominira globalnim sektorom brodogradnje, pomorstva i logistike izgrađen je na netržišnoj politici koja je daleko agresivnija i sklonija intervencionizmu od bilo koje druge zemlje - navode sindikati u peticiji.

Kancelarija USTR-a saopštila je da će u roku od 45 dana odlučiti da li zahtevi iz peticije zavređuju istragu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading