DA LI JE NOVI RAT NA POMOLU? Počeo Svekineski narodni kongres, Peking povećao budžet za odbranu (VIDEO)

Autor:

Svet

05.03.2024

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svekineski narodni kongres 14. saziva, nacionalno zakonodavno telo Kine, započeo je danas zasedanje.

DA LI JE NOVI RAT NA POMOLU? Počeo Svekineski narodni kongres, Peking povećao budžet za odbranu (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Kina će ove godine povećati svoj budžet za odbranu za 7,2 odsto, na 1,67 biliona juana, odnosno oko 232 milijarde dolara, navedeno je u nacrtu budžeta objavljenom danas na otvaranju zasedanja Svekineskog narodnog kongresa.

To je isto povećanje kao i prošle godine, prenosi South China Morning Post, dok Rojters navodi da se vojni budžet više nego udvostručio za proteklu deceniju, tokom mandata predsednika, Si Đinpinga, i podseća da je u 2013. vojni budžet zemlje iznosio 720 milijardi juana.

Premijer, Li Ćang, je, podnoseći izveštaj o radu vlade pred Svekineskim narodnim kongresom, koji je danas započeo zasedanje, rekao da će zemlja "sveobuhvatno ojačati vojnu obuku i borbenu gotovost" i "čvrsto čuvati nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese".

Li je istakao da će se Peking odlučno suprotstaviti "nezavisnosti Tajvana" i spoljnom mešanju, navodi South China Morning Post.

Peking će promovisati miran razvoj odnosa preko moreuza i "nepokolebljivo" unaprediti cilj ponovnog ujedinjenja, dodao je on.

Svekineski narodni kongres 14. saziva, nacionalno zakonodavno telo Kine, započeo je danas zasedanje, na kojem je premijer Li Ćang podneo izveštaj o radu vlade u ime Državnog saveta.

U izveštaju o radu vlade navedeno je da je zemlja ostvarila glavne ciljeve ekonomskog i socijalnog razvoja za 2023. godinu, uprkos brojnim poteškoćama i izazovima u zemlji i inostranstvu.

Predsednik Kine, Si Đinping, i drugi kineski lideri prisustvovali su otvaranju zasedanja u Velikoj dvorani naroda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading