NIKAD VEĆI NIVO AKTIVNOSTI RUSKIH OBAVEŠTAJACA: Otkriveno ko im je ciljna grupa, a ove DVE zemlje su centar svih akcija

Autor:

Svet

07.03.2024

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Metode ruskih obaveštajnih agencija postale su sofisticiranije nakon što su navodno izgubile značajan deo zaposlenih na Zapadu.

NIKAD VEĆI NIVO AKTIVNOSTI RUSKIH OBAVEŠTAJACA: Otkriveno ko im je ciljna grupa, a ove DVE zemlje su centar svih akcija

Foto: Shutterstock

Aktivnost ruskih obaveštajnih službi porasla je na nivoe viđene samo tokom Hladnog rata, a njihov alat je postao širi, navode izvori u zapadnoj obaveštajnoj zajednici.

- Ruska aktivnost u obaveštajnoj sferi je visoka ili čak i veća nego tokom Hladnog rata. Ruske obaveštajne službe su zaista morale da promene svoj modus operandi i pribegnu drugim alatima - rekao je jedan od sagovornika Fajnenšel Tajmsa.

Kako navodi izdanje, metode ruskih obaveštajnih agencija postale su sofisticiranije nakon što su navodno izgubile značajan deo zaposlenih na Zapadu.

Sagovornici FT tvrde da se njihove ruske kolege ponekad "ponašaju nespretno", ali i "izvode izuzetno složene operacije koje sa obaveštajne tačke gledišta izgledaju neverovatno kul".

Takođe se navodi da se Moskva u svojim tajnim operacijama sada više ne oslanja u tolikoj meri na ruske građane u zapadnim zemljama, već na lokalno stanovništvo.

To bi navodno mogli biti članovi kriminalnih grupa, kao i biznismeni i političari.

- Oni možda ne znaju da rade za Ruse, mogli bi biti kriminalci ili drugi ljudi koji su plaćeni - tvrdi izvor FT.

Nedavno objavljen izveštaj Kraljevskog instituta ujedinjenih službi za odbrambene i bezbednosne studije (RUSI) takođe je otkrio da su ruske obaveštajne službe navodno počele da regrutuju ljude bez bezbednosnog iskustva koji mogu relativno slobodno da putuju u druge zemlje, uspostavljajući tamo lične kontakte.

FT takođe tvrdi da su ruske ambasade u Austriji i Švajcarskoj postale centri ruskih obaveštajnih aktivnosti u Evropi.

Bezbednosni zvaničnici tih zemalja rekli su da znaju za oko 150 ruskih obaveštajaca koji su navodno tamo radili pod diplomatskim pokrićem.

Izvori FT primećuju da je masovno proterivanje ruskih diplomata osumnjičenih za špijunažu iz evropskih zemalja otežalo rad evropskih kontraobaveštajnih službenika, koji su znali koji Rusi bi mogli biti povezani sa ruskim obaveštajnim službama i grade odnose sa njima.

Napominje se da je nakon početka rata u Ukrajini saradnja zapadnih obaveštajnih službi i razmena informacija između njih značajno intenzivirana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading