ŠPIJUNSKI SKANDAL KOJI POTERSA NEMAČKU! Ministar odbrane Pistorijus tvrdi: Rusija verovatno presrela vojni poziv širim merama nadzora, razmatramo disciplinske mere za učesnike!

Autor:

Svet

05.03.2024

17:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus obavestio javnost da se razmatraju disciplinske mere protiv jednog od učesnika vojnih razgovora o Ukrajini, nakon što je Rusija presrela komunikaciju. On je dodao da je otkriveno kako je jedan od učesnika koristio nebezbednu liniju za komunikaciju, što predstavlja ozbiljan bezbednosni propust.

ŠPIJUNSKI SKANDAL KOJI POTERSA NEMAČKU! Ministar odbrane Pistorijus tvrdi: Rusija verovatno presrela vojni poziv širim merama nadzora, razmatramo disciplinske mere za učesnike!

Foto: Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

- Rusija je verovatno presrela vojni poziv širim merama nadzora, a ne špijunskim ili ciljanim nadzorom - rekao je Pistorijus, prenosi Rojters.

Naveo je da je poznato da su učesnici razgovora koristili platformu Webex, koja je odobrena za komunikaciju u nemačkom ministarstvu odbrane, a da će Berlin preduzeti tehničke i organizacione mere kako bi osigurala da se takav incident više ne ponovi.

Pistorijus je ranije izjavio da pojedini delovi razgovora vojnih zvaničnika o Ukrajini nisu bili namenjeni široj javnosti, navodeći da bi tužilaštvo moglo da otvori slučaj zbog curenja informacija, kao i da su na snimku oficiri Bundesvera razgovarali o "različitim scenarijima" događaja, a ne o planovima.

Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, objavila je u petak audio snimak približno 30-minutnog razgovora, a na kojem se, kako su mediji preneli, čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete Taurus i o tome da li su nemačke krstareće rakete tehnički sposobne da unište Krimski most, prenosi Tanjug.

Podsetimo, ranije danas je nemački ministar istakao da isključuje mogućnost učešća ruskog špijuna u razgovoru visoko rangiranih oficira Bundesvera o mogućim napadima na Krimski most.

- Rusija tokom nekoliko nedelja ili čak meseci utiče na tok političkih diskusija u Nemačkoj, određujući kakve će se teme aktivno razmatrati u zemlji - izjavio je Boris Pistorijus, komentarišući situaciju oko curenja razgovora visoko rangiranih nemačkih oficira o mogućim napadima na Krimski most krstarećim raketama Taurus.

To je ono što ruski predsednik, Vladimir Putin, želi da postigne. On tokom nekoliko meseci ili minimum nekoliko nedelja utiče na tok političkih diskusija kojima se mi ovde u Nemačkoj bavimo: o podršci Ukrajini u određenoj formi, koliko je Ukrajina uspešna, može li da dobije rat ili ne. Iznova i iznova su to teme koje su nametnute spolja ili posredstvom drugih događaja - objasnio je Pistorijus na konferenciji za štampu, posvećenoj prvim rezultatima provere u vezi sa curenjem razgovora vojnih lica.

On je dodao da je veoma ljut zbog toga, uključujući i zato, jer se u Berlinu tri dana bave istom temom.

Prema njegovim rečima, umesto toga mogli su da razmatraju druge mnogo važnije probleme kao što su pomoć Ukrajini i povećanje proizvodnje municije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading