"NIJE VREME ZA KUKAVIČLUK" Makron u Pragu, ne odustaje od inicijative za Ukrajinu (VIDEO)

Autor:

Svet

05.03.2024

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom posete češkoj prestonici, očekuje se da će Makron raspravljati o planovima za finansiranje brze nabavke municije od trećih zemlja za u Ukrajinu.

"NIJE VREME ZA KUKAVIČLUK" Makron u Pragu, ne odustaje od inicijative za Ukrajinu (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Francuski predsednik, Emanuel Makron, izjavio da je vreme da zapadni saveznici preuzmu veću odgovornost za Ukrajinu, i naglasio da sada nije vreme za kukavičluk.

Tokom obraćanja u Pragu, francuski predsednik istakao je da je došao trenutak u kom "u našoj Evropi kukavičluk nije prikladan", javlja Rojters.

Makron se suočio s kritikama mnogih zapadnih lidera nakon što je na samitu u Parizu o ukrajinskoj krizi otvoreno sugerisao slanje zapadnih trupa u Ukrajinu.

Osvrćući se na invaziju Rusije na Ukrajinu, Makron je konstatovao da su Francuska i Češka "svesne da je rat ponovo na našem tlu (u Evropi), da neke sile koje su postale nezaustavljive svakodnevno šire svoje pretnje i napadaju nas", a da će Evropa morati da doraste istorijskom izazovu i pokaže hrabrost.

Francuski zvaničnici su kasnije obrazložili da je Makron želeo da podstakne debatu i da su ideje o kojima je raspravljao uključivale neborbene trupe u ulogama kao što su deminiranje, pružanje granične zaštite ili obuke ukrajinskih snaga.

Tokom posete češkoj prestonici, očekuje se da će Makron raspravljati o planovima za finansiranje brze nabavke municije od trećih zemlja za u Ukrajinu, a francuski predsednik je insinuirao da će Pariz pomoći ovoj inicijativi, bez iznošenja detalja.

Te planove je prethodnog meseca objavila Češka, uz podršku Danske, Kanade i drugih zapadnih saveznika, budući da se Ukrajina suočava s manjkom artiljerije, dok ruske trupe napreduju na istoku.

Jedno od ključnih pitanja za Francusku bi bilo potencijalno finansiranje češke inicijative, kako se Pariz dugo zalagao za korišćenje evropskih fondova za odbranu i industriju EU i protivio se korišćenju evropskih finansija van bloka.

Uprkos Makronovoj podršci češkoj inicijativi, nekoliko francuskih diplomata je saopštilo da se Pariz i dalje protivi upotrebi evropskog novca, ali navode da postoji podrška bilateralnoj kupovini.

- Kao i Česi, i mi smo svesni da je neophodno nabaviti što više municije za Ukrajince, ali da to suštinski ne promeni našu viziju o tome da evropski resursi služe da osnaže evropsku industriju - rekao je neimenovani diplomata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading