REVOLUCIJA U MEDICINI, SJAJNE VESTI IZ BELGIJE: Tinejdžer POBEDIO jedan od najsmrtonosnijih oblika TUMORA MOZGA!

Autor:

Svet

19.02.2024

23:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako mu doktori nisu davali velike šanse da preživi, Lukas (13) iz Belgije, uspeo je da se izleči od najagresivnijeg oblika moždanog tumora - difuznog itrinzičnog pontinskog glioma.

REVOLUCIJA U MEDICINI, SJAJNE VESTI IZ BELGIJE: Tinejdžer POBEDIO jedan od najsmrtonosnijih oblika TUMORA MOZGA!

Foto: shutterstock

Kako navode belgijski mediji, dečak je imao samo 5 godina kada mu je dijagnostikovan jedan od najagresivnijih oblika tumora na mozgu - difuzni itrinzični pontinski gliom (DIPG).

Naime, kada je Lukasu dijagnostikovan ovaj retki i neizlečivi oblik tumora na mozgu sa svega pet godina, lekari su bili skeptični u pogledu njegove šanse za preživljavanjem.

DIPG obično ima fatalne posledice za 98 odsto pacijenata, a većini obolelih ostaje svega devet do dvanaest meseci života, prema Univerzitetu medicine u Cirihu.

Međutim, Lukasova priča postala je izuzetak. Nasumičnim odabirom leka everolimus, koji do tada nije pokazivao efikasnost u lečenju DIPG, otvorila se mala šansa za dečakovu borbu.

Lukas je iznenadio medicinsku zajednicu pozitivnom reakcijom na lek, što je rezultiralo postepenim smanjenjem tumora.

Sedam godina kasnije, Lukas je živ dokaz medicinskog čuda. Detetovo telo više ne pokazuje tragove raka, a on postaje prva osoba koja je uspela da pobedi ovu agresivnu bolest.

- Lukas je prevazišao sve prepreke. Njegov slučaj mnogim ljudima daje pravu nadu - rekao je dr Žak Gril, Lukasov lekar.

On je dodao da je Lukasov uspeh podstaknut lekom everolimus, koji blokira proteine odgovorne za rast ćelija raka.

Ipak, razlog zašto je ovaj lek bio posebno efikasan kod Lukasa ostaje nepoznat, možda zbog mutacije u njegovom tumoru koja je učinila njegove ćelije osetljivijim na ovaj lek, piše Heute, a prenosi Blic.

Priča o Lukasu postala je simbol borbe, nade i nepredvidivosti medicine, ističući važnost istraživanja i inovacija u lečenju retkih i teško izlečivih bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading