NOVE TABLETE 50 PUTA JAČE OD FENTANILA HARAJU SVETOM! Evo šta treba da znate o opasnom FRANKENŠTAJNOVOM leku i da li je stigao u Srbiju?

Autor:

Svet

04.12.2023

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova vrsta droge, nazvana nitazeni ili Frankenštajnovi lekovi, sve više postaje uzrok zabrinutosti među zdravstvenim i policijskim autoritetima.

NOVE TABLETE 50 PUTA JAČE OD FENTANILA HARAJU SVETOM!  Evo šta treba da znate o opasnom FRANKENŠTAJNOVOM leku i da li je stigao u Srbiju?

Foto: printskrin

 

Ovi lekovi, koji su stvoreni da imitiraju efekte opioida poput heroina, mogu se mešati sa drugim supstancama kako bi se stvorili mnogo jači efekti, često sa fatalnim ishodom. Već su odneli živote skoro 50 ljudi širom Velike Britanije, uključujući mladog preduzetnika i talentovanog programera.


Uticaj na tržište droge



Nitazeni su postali popularni među dilerima droge zbog očekivanog presušivanja zaliha heroina iz Avganistana.

Zabrana uzgoja opijumskog maka od strane talibana dovela je do potrage za alternativama za prodaju na ulicama. Farmaceutske kompanije još uvek nisu uspele da razviju testove za otkrivanje nitazena, što dodatno otežava borbu protiv ove nove opasnosti.


Strahovi i posledice



Postoje ozbiljni strahovi da bi porast sintetičkih droga, poput nitazena, mogao da dovede do sličnih katastrofalnih posledica kao što su one koje se trenutno dešavaju u Sjedinjenim Američkim Državama. Fentanil, koji je tamo vodeći uzrok smrti među mladim odraslim osobama, već je izazvao pustošenje u gradovima poput San Franciska, gde se zavisnici otvoreno koriste drogu na ulicama.



Reakcija i borba protiv nitazena



Policija je već reagovala na ovu opasnost, zaplenivši najveću količinu nitazena u istoriji posle upada u ilegalnu fabriku u severnom Londonu. Međutim, izazov ostaje u otkrivanju i suzbijanju distribucije ove smrtonosne droge.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading