U TIRŠOVOJ USPEŠNO ZAVRŠENA I DRUGA TRANSPLANTACIJA! Majka dala sinu bugreg, juče otac bio donor ćerki!

Autor:

Vesti

18.02.2024

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova transplatacija usledila je samo dan nakon što je osamnaestogodišnja devojka dobila bubreg od svog oca.

U TIRŠOVOJ USPEŠNO ZAVRŠENA I DRUGA TRANSPLANTACIJA! Majka dala sinu bugreg, juče otac bio donor ćerki!

Foto: Izvor: Unsplash/ Akram Huseyn

Operacija, medicinska hirurška intervencija

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, danas je završena još jedna uspešna transplantacija bubrega, ovoga puta sedamnaestogodišnjem dečaku koji je dobio bubreg od svoje majke, saznaje Kurir.

Dr Siniša Dučić, specijalista dečje hirurgije i ortopedije i v. d. direktor Univerzitetske dečje klinike Beograd, potvrdio je da je operacija završena pre 15 minuta i da oporavak ide po planu.

Drugostepena transplantacija

Ova transplatacija usledila je samo dan nakon što je osamnaestogodišnja devojka dobila bubreg od svog oca. Obe operacije su izvedene u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, uz podršku stručnjaka iz Londona.

Dr Dučić ističe da je prednost ovog tipa transplantacije od živih donora laparaskopsko odstranjenje bubrega i brz postoperativni tok.

Značaj za pacijente i državu

Dr Dučić je istakao značaj ove transplatacije za pacijente, njihove roditelje i članove transplantacionog tima iz Beograda. Očekuje se da će se kvalitet života obolelih pacijenata značajno poboljšati, a samim tim i za njihove roditelje. Takođe, istaknuta je i značajna ušteda za državu, s obzirom da se pacijenti neće morati upućivati u inostranstvo gde su troškovi lečenja izuzetno veliki. Ova transplatacija takođe omogućava članovima transplantacionog tima iz Beograda da prošire svoja znanja i da sarađuju sa najboljim stručnjacima iz ove oblasti u Evropi.


Ove uspešne transplatacije predstavljaju važan korak napred u medicinskim tretmanima u Srbiji i otvaraju nove mogućnosti za obolele pacijente.

(Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading